Spokanisch Archief |
Klopt verhaal wel? Hoe zit het met die Keltische Opstanden?
We spreken van een "dubbelregering" als er twee staatshoofden tegelijk aan de regering zijn. In Spokanië is dat één keer voorgekomen, toen koning Aleroh Cafociy Zempeha en zijn dochter, koningin Lindokiy Zabert Âncaramé tussen 1860 en 1873 samen regeerden.
Toen koning Halari Hecoiy Huron zo dement was dat hij niet meer kon regeren, is hij in 1860 door zijn broer Aleroh Cafociy Zempeha opgevolgd. Maar ook deze broer was geestelijk niet geschikt om de taak van staatshoofd te vervullen, en om de troonsopvolging niet al te ingewikkeld te maken, had de regering aanvankelijk besloten dat zijn dochter Lindokiy Zabert Âncaramé als voogdes zou optreden. Deze trotse, ijdele en slimme vrouw nam daar geen genoegen mee: ze wilde een officieel staatshoofd, dus koningin worden. Zodoende stemde de regering ermee in dat zij samen met haar vader ging regeren (hoewel dat grondwettelijk gezien niet zou kunnen). In de praktijk had haar half dementerende vader niet veel in te brengen, en toe deze in 1873 stierf, had de koningin (letterlijk) het rijk alleen. Zij deed troonsafstand in 1894, omdat haar gezondheid te wensen overliet (ook zij zou na enkele jaren zwaar dement worden).
Aleroh Cafociy Zempeha werd op 12 november 1801 geboren en stierf op 21 juni 1873. Hij was gehuwd met koningin Joveeny Huron. In 1872 raakt hij ernstig gewond bij de Eerste Keltische opstand, en sterft enkele maanden later (in 1873) aan een infectie.
Lindokiy Zabert Âncaramé werd op 4 september 1840 geboren en stierf op 17 februari 1901. Ze was gehuwd met prins Justes Michemm. Als koningin had ze veel te stellen met de Tweede Keltische opstand in 1874, maar omdat ze een bekwaam bemiddelaarster was, wist ze de opstandige boeren weer in het gareel te krijgen. Verder heeft zij ervoor gezorgd dat de lijfstraffen in 1863 werden afgeschaft en maakte ze een begin met de Industriële Ontwikkeling, die door haar zoon, Huron Herco II, voortgezet zou worden.
© Rolandt Tweehuysen