Spokanisch Archief  

Terug naar Kabinetten

Andere analyses:
Analyse 002
Analyse 003


POLITIEKE ANALYSES 001


De kabinetscrisis van april 2005

Tijdens een politiek debat eind maart 2005 lieten de ministers van Buitenlandse Zaken en Economie onomwonden weten dat zij vóór toetreding van Spokanië bij de Europese Unie zijn. De ministers van Defensie, Financiën en Justitie verklaarden zich fanatiek tegenstander van zo'n toenadering. De Minister van Toerisme en Recreatie gelooft in een voorzichtige toenadering.
Zulke standpunten met betrekking tot de verhouding met de EU zijn in de Spokanische politiek "not done". Hoewel de EU-discussie regelmatig oplaait, worden de standpunten altijd gepresenteerd als meningen waar het voltallige kabinet achter staat. Dat er nu 6 ministers zijn die hun persoonlijke standpunt openbaar maakten, en het daarbij nog opvallend oneens zijn met elkaar, was een reden voor de Volksvertegenwoordiging om het vertrouwen in dit kabinet op te zeggen. Daarbij speelde zeker ook een rol dat er twee DeF-ministers voorstander en twee DeF-ministers tegenstander van de EU-toenadering zijn. Dit wordt gezien als een scheur in deze politieke partij. De kabinetscrisis heeft dan ook geleid tot een crisis binnen de DeF, die dermate ernstig is dat er wordt gevreesd voor het voortbestaan van deze partij. Dit is nogal rampzalig aangezien het de grootste partij in de Volksvertegenwoordiging is (99 zetels, de een na grootste is de CSP met 93 zetels).

Aangezien de reguliere kabinetsverkiezingen pas in juli 2006 zullen plaatsvinden, heeft de koning beslist dat er tot die tijd een Tussenkabinet moet komen. Dit is op 25 april 2005 geïnstalleerd. Opvallend is dat hierin 5 DeF-ministers plaats hebben moeten maken voor CSP-ministers. Ook in dit Tussenkabinet is de zwakke positie van de DeF dus te merken. Nu zit de regering met de ongelukkige situatie dat de partij met de meeste zetels in de Volksvertegenwoordiging nog slechts 4 ministers heeft, en de helft van het kabinet CSP-aanhanger is. Nog nooit is er zo'n conservatief kabinet geweest, en het was voor deze partij duidelijk lastig om de 10 ministers te leveren. Zo vinden we nu op Justitie Flaâf Oleema-Six, de voormalige hoofdcommissaris van politie in Hirdo, die bekend staat als een uitermate autoritaire mopperpot met weinig bestuurlijke kwaliteiten. Ook Amest Gerlas-Mendoriy, de nieuwe Minister van Defensie, staat niet bepaald bekend als een goed leider. En het feit dat de nieuwe minister-president uit de DZ is gehaald (Lerdu Heedrâgter-Pliyfon), is voor velen het duidelijkste bewijs dat de CSP niet in staat is om geschikte kandidaten te leveren. Nog nooit heeft de DZ een krachtige minister geleverd, en bovendien is dit maar een relatieve kleine partij, met slechts 10 zetels in de Volksvertegenwoordiging.

Een kabinet met een onbekende DZ-aanhanger als minister-president, met 10 conservatieve ministers en nog slechts 4 DeF-aanhangers lijkt een grandioze mislukking te worden, zeker als we bedenken dat deze configuratie geen enkele relatie heeft met de zetelverdeling in de Volksvertegenwoordiging. Het is dan ook spannend hoe de verkiezing van een nieuwe Volksvertegenwoordiging op 9 juli 2005 zal uitpakken. Wordt de zetelverdeling dan een projectie van de huidige kabinetsconfiguratie, of leidt een nieuwe zetelverdeling tot een nieuwe kabinetscrisis?


Stand: 05 mei 2005


© SPOOKSOLIY ÂRGEFF