Nieuws uit Spokanië, verzorgd door het officiële persbureau Prespo
Bericht van 8 juni 2011
 
Commerciële mededelingen

SPARC
Inhoud (chronologisch)

< Vorig item
Volgend item >


Actueel
Cultuur
Economie
Entertainment
Gezondheid
Maatschappij
Mensen
Milieu
Misdaad
Opmerkelijk
Politiek
Rampen
Sport
Transport
Wetenschap
Colofon
Disclaimer



 
ÂKE - NYN
Supermarkets
Always open from 8 a.m. until 9 p.m.
Always in your neighbourhood
Always inexpensive
 


Nederlandse ambassade en consulaten sluiten


De Nederlandse minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken heeft een lange lijst van ambassades en consulaten die gesloten moeten worden. Niet omdat zulke sluitingen per se zinvol zijn, maar omdat het kabinet-Rutte eigenlijk nergens nog geld aan wil uitgeven. Het verbaast dan ook niet dat in Spokanië alle diplomatieke posten dicht gaan.

Ambassadeur
Arend Doterwille

Vanaf 1 juli 2011 zitten de deuren van Romba-weg 118B in Hirdo (ambassade); Tesla-plep 12 in Bôrâ, Fonis-plep 77 in Hoggebim, Enelandes-kah 2A in Husta (3 consulaten) en Moneetass-pola 208C in Asjetto (vice-consulaat) hermetisch op slot. Ambassadeur Arend Doterwille, de consuls Viola Kruidt, Herman van Bakel en Welm Tâlmeenhe, en de vice-consul Lerdu Quleeše-Bochôc staan op straat. Daar heeft het kabinet-Rutte geen boodschap aan. Het Nederlandse bedrijfsleven dat nog enige hoop had om voet op Spokanische bodem te kunnen zetten, en toeristische organisaties als de ANWB die nog de illusie hadden om het toerisme van en naar Spokanië te kunnen promoten, maken zich geen illusies meer. Ook van de andere kant, zoals de Spokanische Vereniging van Kamers van Koophandel, de Spokanische Toeristenorganisaties en de financiële branche, hebben zo hun bedenkingen dat alle contacten tussen Spokanië en Nederland worden afgesneden.

"Ambassades en consulaten zijn de meest adequate instanties om twee landen op velerlei gebied bij elkaar te brengen", zo verklaart Quly Qundriy, voorzitster van de Vereniging van Kamers van Koophandel. "Wij, als Koninkrijk Spokanië, hebben toch al te lijden van het isolationistische imago dat ons wordt opgedrongen. Diplomatieke kanalen zijn daarom uitermate geschikt om wederzijdse economische, toeristische en financiële belangen te behartigen en te borgen. Kijk naar Groot-Brittannië: dat is een land dat dit begrepen heeft: hun ambassade in Hirdo is een Brits eiland in een onstuimige zee van velerlei belangen. En het Spokanische antwoord is een weliswaar bescheiden eiland in Londen waar wij onze pijlers pinnen. Maar Nederland haalt alles onderuit. Zij snijden de levensaders door en zijn van mening dat het bedrijfsleven, of het nu van de Spokanische kant komt of van de Nederlandse, zijn eigen boontjes maar moet doppen. Helaas werkt dat zo niet. Nederlandse bedrijven krijgen écht niks aan de grond in ons land als er geen diplomatie aan voorafgaat. En omgekeerd werkt het al helemáál niet."

Uitgelekt

Arend Doterwille wil weliswaar formeel geen commentaar geven op de politieke beslissingen in Nederland, maar enkele maanden geleden konden de lezers van de ochtendkrant Zampôr-quiyrda wel enkele saillante uitspraken van de Nederlandse ambassadeur vernemen, zoals: "De lol was er voor mij allang af. Ik heb wel eens tegen Verhagen [toen minister van Buitenlandse Zaken] gezegd: 'Als je wil dat wij hier in Hirdo nog nuttig zijn, moet je ons wel de kans geven om wat meer aan de weg te timmeren.'
We werden door Verhagen strak aan het lijntje gehouden. Zo wilden we een symposium organiseren om vertegenwoordigers van het Nederlandse en van het Spokanische bedrijfsleven op een ongedwongen manier kennis met elkaar te laten maken. Wie weet wat daar voor interessante en nuttige contacten uit zouden kunnen voortkomen. Maar nee, dat mocht niet van Verhagen. Hij zag het hier, geloof ik, allemaal niet zo zitten."

Voormalige
ambassadeur
Anna van Wijk-
de Noord

De hamvraag is nu: waar kunnen gestrande Nederlanders terecht als al die deuren nu dicht zitten? Arend Doterwille, tot nu toe de Nederlandse ambassadeur, durft geen antwoord te geven. Maar Anna van Wijk-de Noord, zijn voorganger die tegenwoordig nog steeds in Hirdo woont en nog steeds sterk betrokken is bij de Spokanisch-Nederlandse relaties, durft wel een visie te geven: "Minister Rosenthal laat zich er niet over uit hoe Nederland vertegenwoordigd zal blijven in Spokanië. We mogen ervan uitgaan dat dit geen issue is voor deze regering en dat informatie zo veel mogelijk achtergehouden wordt. Maar ik heb signalen ontvangen dat - inderdaad - de Britse diplomatieke vertegenwoordigingen in Spokanië ook namens Nederland zullen optreden. Hoewel het ook kan zijn dat de Duitse vertegenwoordigingen die taak op zich zullen nemen. Dat is allemaal erg onduidelijk. Voor het huidige kabinet in Nederland bestaat Spokanië gewoon niet meer. Dat is wel anders geweest toen mevrouw Neelie Smit-Kroes - ook van de VVD - nog minister van Verkeer en Waterstaat was. Toen was er een gemoedelijke sfeer waarin toenadering tussen landen hoger op de agenda stond dat verwijdering, zoals nu. Laten we hopen dat Nederlanders in Spokanië, én Spokaniërs in Nederland, toch nog de mogelijkheid hebben om hun problemen opgelost te zien of zich in het andere land te kunnen bewegen."


Categorie: Politiek


 




 


Your reliable link
Gert trustatt lâft

Southampton <-> Husta
Cork <-> Tanbÿr