Spokanisch Archief

SPOORWEGEN: opgeheven spoorlijnen
Terug naar
Spoorwegen
 
 
Status: Nog uitwerken.
 

De beschrijvingen zijn hieronder alfabetisch gerangschikt.

Status:

in gebruik Er bestaat een onderscheid tussen algemene lijnen en specifieke goederenlijnen. In gebruik zijnde spoorlijnen zijn hieronder niet opgenomen.
Markering op algemene deelkaarten: algemeen spoor: dunne zwarte lijn; goederenspoor: dunne grijze lijn.
Markering op spoorwegkaarten: rood (geëlektrificeerd algemeen) of blauw (niet geëlektrificeerd algemeen) of grijs (niet geëlektrificeerd, uitsluitend goederen); dikke lijn (enkelspoor) of dubbele lijn (dubbelspoor).
gesloten Spoorlijn (grotendeels) in tact, maar er rijden geen treinen meer volgens een vaste dienstregeling.
Markering op algemene deelkaarten: als "gewone" spoorlijn.
Markering op spoorwegkaarten: dunne grijze lijn.
buiten gebruik Spoorlijn is vervallen en/of overwoekerd. Rudimentair aanwezig. Delen van de infrastructuur zijn nog herkenbaar.
Markering op alle deelkaarten: grijze stippellijn.
opgebroken Spoorrails zijn verdwenen. Infrastructuur is vaak niet meer te herkennen. Soms is er een weg over het oude tracé aangelegd, of is de locatie bebouwd.
Markering op algemene deelkaarten: geen markering.
Markering op spoorwegkaarten: grijze stippellijn.


Amahagge -- Tarina -- Seertzeekoles -- Flem -- Molen

status: buiten gebruik
situatie: De hele lijn is buiten gebruik, behalve:

  1. tussen Amahagge-Tryjumf en de SA-onderhoudswerkplaats;
  2. tussen de SA-onderhoudswerkplaats en het viaduct over de M7 (dat is "gesloten", maar wordt door de onderhoudswerkplaats voor proefrijden en als opstelspoor gebruikt);
  3. tussen Molen en Flem (industrieterrein), dat nog als goederenlijn dienst doet.

De stationsgbouwen Tarina en Post dienen als opslagruimte. Het station Seertzeekoles heeft een andere bestemming (welke??). Ook de haltegebouwtjes Câlster-Uperr en Myss bestaan nog. De trein/tramkruising bij Bolâftinâ is nog in tact (op Amahagge-kaart staat hier een viaduct! Hoe zit dat nou??) maar de lichtseinen voor de tram zijn buiten werking.

Bôs-Botâr -- Sinto-Jânpyt

status: buiten gebruik
situatie: Alleen stukje tussen Bôs-Botâr en steengroeve is als goederenlijn nog in gebruik. Rest is overwoekerd. De tunnel is ingestort (dat is ook de reden dat de spoorlijn buiten gebruik is gesteld) en hierin zit een vleermuizenkolonie die beschermd is.

Brym (Uet ber Brym via Brym naar hoofdspoorlijn Vlel--Korif)

status: buiten gebruik
situatie: Goederenspoorlijn tussen voormalige kolenmijn (Uet ber Brym) en hoofdspoorlijn.
Spoorrails bij kolenmijn nog over ca. 500 m aanwezig. Spoorbrug over de Plafotô bij Brym fungeert nu als wandelpad (er zijn ook struiken op geplant). Aansluiting op hoofdspoorlijn is opgebroken. Gehele spoordijk is nog aanwezig. De spoorlijn is in 1970 gesloten toen ook de kolenmijn sloot.

Elpeu -- Sinto-Jeny-Ðôrcel

status: buiten gebruik
situatie: Lijn deels overwoekerd. Haltegebouwtje staat er nog (wordt door de jeugd als "zuipkeet" gebruikt, en stukje spoorlijn wordt door hen gebruikt voor het heen en weer fietsen met een oude draisine met hefboomkracht).

Equaniyt-Nts -- Sinto-Fijaker-Nts (Hier)

status: gesloten
situatie: Spoorlijn verbindt Equaniyt (station Ðubiy-Ubama) met Xijernolac tussen Hier en Vega-Belt. Traject is berijdbaar voor lichte (goederen)treinen en railbussen (alles diesel). Stoomtreinen zijn niet toegestaan omdat ze ook niet de Xijernolac mogen berijden.

Eratiyft -- Meen -- Zimp

status: opgebroken
situatie: Spoorlijn zo goed als verdwenen. Station in Eratiyft staat er nog (in gebruik als ??). Spoorbrug Ef Romiy Pônt is beschermd monument en gerestaureerd.

Haÿe -- Ajâfetas -- Xenâhe

status: buiten gebruik
situatie: Hele lijn overwoekerd. Hier en daar (zoals door moeras bij Clamiða-zeces) geheel verdwenen. Stations Haÿe en Ajâfetas zijn woonhuis. Haltes Giympiy, Clamiða-zeces en Haper zijn overwoekerd/vervallen. Stenen brug over de Ubâfta-Firani is in zeer vervallen staat (brokstukken liggen in de rivier).

Hâcÿr -- Pamel -- Slofaro

status: opgebroken
situatie: Lijn in 1942 gesloten en tussen 1943-1945 opgebroken; station Pamel is sinds die tijd een woonhuis. Voor een deel loopt er een onverharde weg/pad over het oude tracé. Hier en daar is nog een stuk oude bedding te zien.

Hent-Korda -- Ibesto-Horo

status: buiten gebruik
situatie: Hele lijn door heide en struiken overwoekerd. Viaduct over weg 2 is gesloopt. Kruising met spoorlijn Lostô--Môntariy is verwijderd. Viaduct onder de M1 door is in tact en wordt gebruikt om schaapskuddes door te leiden. Viaduct over weg 19 is voetpad geworden. Station Jerkô is gesloopt.

Hier -- Šemp

status: gesloten
situatie: Hele lijn met alle stations en haltes is in tact. Stationsgebouwen hebben soms andere functie, maar kunnen wel weer in gebruik genomen worden. Het seinsysteem is deels ontmanteld of buiten werking. Treinen rijden er niet meer, maar men kan het traject voor een deel met railfietsen berijden. Wandelaars maken veel gebruik van de bruggen en tunnels. De aansluiting op de Xijernolac bij Hier is opgebroken, maar gemakkelijk te herstellen.

Ibesto-Horo -- Ÿrlentô

status: buiten gebruik
situatie: Bij Ibesto-Horo (Bôx-Nts) dient nog ca. 1 km als goederenlijn (aansluiting op een fabriek). Bij Knurfelsta-Nts staat oud seinhuis en is nog ca. 500 m berijdbaar (dient als opstelspoor). Verder is de lijn overwoekerd, maar vooral in het bos nog goed zichtbaar als brandsingel. Stenen bruggetje over de Kÿpony Ibest is ingestort.

Jedenfals -- Wegt-Nts (Crelco)

status: buiten gebruik
situatie: De eerste ca. 4 km bij Jedenfals en de eerste ca. 3 km bij Wegt-Nts (tot aan voormalige overweg van weggetje naar de Zÿfavilduls-commune) zijn geklassificeerd als goederenspoorlijn. De rest is buiten gebruik. Deel bij Jedenfals sluit aan op emplacement van de legerbasis en wordt door het leger gebruikt (voornamelijk als opstelspoor voor legerspoorwegmaterieel). Het deel bij Wegt-Nts wordt nog bereden om de aardappels en suikerbieten af te voeren die door de ca. 240 bewoners van de commune worden verbouwd. Deze in 1910 gemaakte afspraak (bij de opening van de spoorlijn) is "voor eeuwig bindend".

Kurriy -- Sinto-Bercâ-Leras

status: deels opgebroken, deels buiten gebruik
situatie: In 1906 aangelegd, in 1965 niet meer gebruikt, in 1967 officieel gesloten. Nu grotendeels verwijderd. Eerste stukje op het industrieterrein bij Kurriy (Prenses-bajûfto) is nog in gebruik. Enkele bruggen en tunnsels bestaan nog. Oude station in St.Bercâ-Leras wordt gebruikt voor manifestaties en feesten (zoals jaarlijkse popfestival).

Lajecô -- (Moze-Lâpranâ) -- Halepoai a/e Kjoep

status: gesloten
situatie: Lijn geheel berijdbaar. Station Moze-Lâpranâ wordt gebruikt als ?? (bijzondere bestemming!). De lichtbeveiligingen van de 3 overwegen zijn buiten werking gesteld.

Laraine -- Cÿrtas-Jecû

status: buiten gebruik
situatie: Spoorlijn is overwoekerd. Brug over de Cheetucjâ is gesloopt (pijlers staan er nog). Wissels bij hoofdspoorlijn bij Laraine zijn verwijderd. Bij Cÿrtas-Jecû is nog ca. 200 m spoor in tact.

Lemnâs-Nts -- Tunlâf -- Riysbo

status: buiten gebruik
situatie: Spoorlijn deels overwoekerd. Hier en daar zijn spoorrails verwijderd, maar liggen de bielsen er nog. Halte Tunlâf is nog herkenbaar aan perron. De overweg ernaast is geasfalteerd; er liggen enkele roestige spoorbomen in de berm. Bij Riysbo is ca. 1,5 km "gesloten", maar wordt nog wel gebruikt als extra opstelspoor bij station (niet geëlektrificeerd).

Lompik-fonis-Nts -- Eldelogne

status: buiten gebruik
situatie: Overwoekerd, hier en daar opgebroken. Viaduct van weg 4 nog in tact. Stalen brug over Ben-kanol verwijderd (brughoofden zijn er nog).

Manes-Fija-Nts (Ÿrbasâ) -- Tanfija

status: gesloten
situatie: Hele lijn inclusief de twee haltes gesloten, maar geheel in tact en berijdbaar. Seinsysteem is buiten werking gesteld.

Manes-Lašer -- Tuckrâ-port

status: opgebroken
situatie: Spoorlijn, overweg en station zijn alle geheel verdwenen.

Manes-Pômân -- Kitia-Vender

status: buiten gebruik
situatie: Tussen Šemp (hoofdspoorlijn) en Manes-Pômân is een goederenlijn met emplacement vanwege de steenkoolmijn en chemische industrie bij Šemp. Ten oosten van Manes-Pômân is er nog ca. 1 km "gesloten" lijn, en vervolgens tot aan Kitia-Vender "buiten gebruik".

Ozaneto a/e Prek -- Lajecô-pônt

status: deels opgebroken
situatie: Spoorlijn vanaf de brug over de Lajecô tot aan de steengroeve aan de Prek is opgebroken (inclusief het spoor in de Câblân-plâkomÿ). Spoor tussen de steengroeve en het station Ozaneto a/e Prek is gedegradeerd tot goederenlijn (electrificatie verwijderd). Sinds 2010 ligt er een nieuw spoor vanaf de Lajecô-brug rechtstreeks naar Ozeaneto a/e Prek. Dit rechtgetrokken traject is 2 km korter dan het oude.

Pûl-jan-Dlf -- Chenc -- Zertoniyta -- Mollefin

status: buiten gebruik
situatie: Tussen kolenmijn en Mollefin nog in tact als goederenlijn. Viaducten en stukken spoorlijn over de M4, weg 6 en weg 5 zijn gesloopt. Rest van de lijn overwoekerd/vervallen. Stationsgebouw van Chenc staat leeg. Perrons bij station Zertoniyta zijn overwoekerd, maar station is wel in bedrijf voor de spoorlijn Mollefin--Zertoniyta--Hârca-Tijÿ.

Qua -- Xalf

status: opgebroken
situatie: Gehele spoorlijn verdwenen vanwege de aanleg van de M47 over dit tracé. Alleen tussen Qua en aansluiting 486 van de M47 zijn spoordijk en insnijdingen nog zichtbaar. Bij Dverrelt (waar de tramlijn de M47 kruist) staat nog een haltegebouwtje uit 1911. Alle overige haltes en stations zijn gesloopt; er is niets meer van terug te vinden. Alleens tussen Xalf en hoofdspoorlijn (Xalf-Nts) is nog stukje goederenlijn bewaard gebleven.

Sa Chyôt (elektriciteitscentrale)

status: buiten gebruik
situatie: Gedeeltelijk buiten gebruik. Raccordement naar centrale is tot aan centrale in tact, de volgende ca. 1,5 km is overwoekerd (ooit stond aan eindpunt een fabriek). Overwegen zijn verdwenen.

Sa Lâee-MG -- Halepoai a/e Kjoep (oostelijke Kjoep-oever)

status: opgebroken
situatie: Gehele tracé is een wandelpad geworden. Waar de lijn de Kjoep overstak (bij Sa Lâee en bij Halepoai) zijn de aanritten naar de (nu verdwenen) Kjoep-bruggen nog zichtbaar als opgehoogde spoordijken.

Sa Lâee-KA -- Sa Lâee-Nts Zutter

status: gesloten
situatie: De grote verbindingsboog ten zuiden van het station Sa Lâee-MG is in 2012 gesloten. Hiervoor in de plaats is er een nieuwe verbindingsboog ten noorden van het station gekomen zodat treinen uit Côs via het station Sa Lâee-KA nu ook Sa Lâee-MG kunnen bereiken.

Tanbÿr-Ayrport -- Ool-jakâm-Nts

status: gesloten
situatie: Tussen Tanbÿr en Ayrport is nog een geregelde dienst. Vanaf Ayrport tot Ool-jakâm-Nts is lijn niet geëlektrificeerd en buiten gebruik. Wordt incidenteel gebruikt om (goederen)treinen om te leiden als het drukke knooppunt bij Pÿt ontlast moet worden. De 2 overwegen zijn niet meer bewaakt en moeten door iemand met een vlag beveiligd worden.

Trondom -- Trendon (langs de Trendon)

status: opgebroken
situatie: Het tracé van de eerste spoorlijn in Spokanië. Tegenwoordig loopt weg 2 voor het grootste deel over dit tracé. Oude stations zijn gesloopt. Nergens is meer iets terug te vinden. (Klopt niet helemaal: hier en daar is oude spoordijk bewaard. Zie deelkaart.)

Tunoefiy-port en Sinto-Manta-port

status: opgebroken
situatie: Twee korte verbindingen naar de voormalige veerhavenstations voor het veer tussen Mantahynne en het vasteland van Liftka. In 1909 opgeheven toen de brug werd geopend. De spoorlijnen zijn geheel verdwenen. Het stationsgebouw Tunoefiy-port heeft een andere bestemming (welke??) en station Sinto-Manta-port is in gebruik als opslagruimte van de spoorwegen. De kades waar de veerboot aanlegde, zijn nog vaag herkenbaar.

Vortarent -- Lompik-fonis-Nts -- Floran

status: deels gesloten, deels buiten gebruik
situatie: Vanaf Vortarent ca. 5 km nog in gebruik als goederenlijn. Volgende ca. 3,5 km buiten gebruik (incidenteel nog bereden of als opstelspoor gebruikt). Rest van de lijn tot aan Ben-kanol-Empl overwoekerd. Twee viaducten over weg 4 en één viaduct over weg 1 nog in tact.

Xenâhe -- Vûchÿ

status: gesloten (nog in SPARC aanpassen)
situatie: Lijn berijdbaar, incidenteel met goederen- of toeristentrein.

Ÿrlentô -- Floran (verbindingsboog bij Oneusÿrt)

status: buiten gebruik
situatie: Lijn geheel overwoekerd. Bruggen over bovenloop Kjoep en Opper-Kjoep zijn ingestort. Overweg over weg 33 buiten gebruik. Aansluitende wissels op de twee hoofdlijnen (Ÿrlentô--Oneusÿrt en Oneusÿrt--Floran) zijn verwijderd.

Zar -- Glesta-Nts (Husta)

status: opgebroken
situatie: Spoorlijn geheel verdwenen. Er is een bos geplant (recreatiegebied en groene buffer tussen Zar, Zar-Husta en Husta).

© De Twee Hanen v.o.f. • Kimswerd • The Netherlands

DA 00 • SPARC 27 aug 2002