Spokanisch Archief

NATUURWONDEREN
Gerelateerd bestand
Bezienswaardigheden
 
 

Onder een "natuurwonder" verstaan we een opvallend landschappelijk element dat niet door mensenhanden maar door natuurlijke processen is ontstaan. Zulke elementen hebben altijd een naam en zijn dikwijls ook verweven met verhalen, bijgeloof of religieuze belevingen.

Als een item op een -deelkaart is aangegeven, staat het aanklikbare kaartnummer tussen {..}. Deelkaarten worden in een apart venster geopend.

  Voorbeeld van een natuurwonder met zijn naam op een deelkaart.


  1. Ef Heferg źcs (gemeente Frâk) •

    Open plek in een bos bij het dorp Ôx-wagen, waar 7 eiken met de takken in elkaar verstrengeld staan. ...

  2. Kamo-profilâ (gemeente Filiapia) • {E 07}

    Rotspartij die zich als enorme kameel tegen de hemel aftekent. Het natuurwonder is vanuit Foteuso via een 9 kilomter lange weg te bereiken. Deze weg is ooit aangelegd voor de ontsluiting van enkele steengroeven in deze buurt.

  3. Kindis-profilâ (gemeente Leffy) • {C 06}

    15 m hoog rotsblok bij het dorp Reentg˙rts, dat in het tegenlicht bij zonsopgang het profiel van Koning Hastâm Temp Grâmbarynne (regeerde 1624-1631) verbeeldt. Zijn profiel met de grote knobbelneus is algemeen bekend van een schilderij dat in het Stadsmuseum van Hirdo hangt. Een reproductie van het schilderij hangt, samen met een foto van het rotsblok in het tegenlicht van de opkomende zon, in een glazen vitrine bij de rots, zodat ook bezoekers die hier niet zelf getuige kunnen zijn van de opgaande zon, toch een idee kunnen krijgen van het fenomeen. Het natuurwonder is te bereiken via een 3 km lang pad vanuit het dorp. Dit is een stevige bergwandeling, maar je kunt er ook met een jeep naar toe. De F.A.S. heeft dit natuurwonder tot beschermd object verklaard, zie object 438 . (DOM 101-102)

  4. Koffon Vôlcano (gemeente Pitu) • {I 12}

    Dode vulkaan die opvallend boven het vlakke landschap van de noordoostpunt van Lomky uitsteekt. Ooit waren Lomky en Tigof hier door een landbrug met elkaar verbonden, maar deze is zo'n 100.000 jaar geleden door vulkaanuitbarstingen en aardbevingen verloren gegaan. Het eilandje Tuckrâhynne tussen Lomky en Tigof is nog een restant van deze landbrug. Ook de uitgedoofde vulkaan en de vele scheuren in de grond herinneren nog aan deze onrustige geologische periode. De vulkaan is ca. 120 m hoog en te beklimmen. Bovenop bevindt zich een ingestorte krater met een meertje vol modderig water. De F.A.S. heeft dit natuurwonder tot beschermd object verklaard, zie object 909 .

  5. Krôx-krater (gemeente Hurterg) • {E 07}

    Geen echte krater maar een diepe inzinking in de grond. Hoewel velen beweren dat zich hier ooit een meteoriet of buitenaards ruimteschip in de grond heeft geboord, gaat het feitelijk om een instorting van een grottenstelsel. Er worden hier diverse gangenstelsels en grotten vermoed, maar dit is tot op heden nog niet goed onderzocht.
    De Krôx-krater ligt aan de rand van een ontoegankelijk bosgebied, en is te bereiken over een pad dat vanaf weg 18 langs enkele grafheuvels tot aan dit bos loopt. De F.A.S. heeft deze krater tot beschermd object verklaard, zie object 877 .

  6. Lôbâ-ârc (gemeente Aboris-St.Jenu) • {L 07}

    De steile rotskust is hier op diverse plaatsen ingestort en sterk geërodeerd. Op één plek heeft zich een natuurlijke boog gevormd, zo'n 45 meter breed en 30 meter hoog. Vanaf een afstand is het een imponerend gezicht hoe de woeste golven onder de boog door slaan, maar het terrein is hier zeer ontoegankelijk en het is levensgevaarlijk om de boog zelf te betreden. Vanaf weg 1 loopt er een pad naar de kust, van waaraf je de boog kunt zien. De F.A.S. heeft dit natuurwonder tot beschermd object verklaard, zie object 314 .

  7. Meteoritiy-krater (gemeente Tjokkyt) • {I 10}

    Meteorietkrater in de vorm van een ronde inzinking in de bodem die weelderig begroeid is. Het natuurwonder is nauwelijks bereikbaar, maar soms worden er excursies georganiseerd met een railbus die via het spoorlijntje naar een kolenmijn in de buurt tot op een kilometer afstand van de krater kan komen. Dan moet je nog een pad door dicht struikgewas volgen om de krater te bereiken. De F.A.S. heeft deze krater tot beschermd object verklaard, zie object 876 .

  8. Pazzotundart (gemeente Ziffon-belt) • {D 07}

    Vanaf de treinhalte in Lemp kun je een weg volgen die na 5 km abrupt doodloopt bij een diepe breuklijn van enkele kilometers lengte. Hier gaapt een kloof van zo'n 50 m diep en 10 m breed, ontstaan na een lichte aardbeving in 1978. (DOM 121-122)

  9. Riyndo-kaltân (gemeente Gralkrich) •

    Riyndo-kaltân betekent letterlijk "Riyndo-poort" en is de plek waar de onderaardse beek Riyndo-quntiyst aan de oppervlakte komt en zijn weg vervolgt als de Riyndo. Het gaat hier om een grote holte in een tamelijk steile heuvelhelling, waar het water met draaikolken en zacht gebrom uit de grond komt. De Riyndo vervolgt zijn weg in de vorm van een stadsgracht door het centrum van Gralkrich, om aan de westkant van de stad als gekanaliseerd water in het Larmin te stromen.

  10. Toesro-đarmiy (gemeente Acabra) • {D 07}

    Een ca. 4 km lang dal, met een loodrecht oprijzende wand aan de noordzijde, en een glooiende vlakte aan de zuidzijde. Waarschijnlijk is deze verzakking in de aarde een gevolg van een aardbeving, zo'n 10.000 jaar geleden, en vergelijkbaar met de beving die voor de Pazzotundart zorgde.
    Vanuit het dorp Fuejo loopt een praktisch onbegaanbaar bergpad naar de Toesro-đarmiy; alleen geschikt voor geoefende bergwandelaars.

© De Twee Hanen v.o.f. • Kimswerd • The Netherlands

DA 00 • SPARC 07 aug 2000

natuurwonder - DICTIO {N} - 01.04.06