Spokanisch Archief
Bestandsgroep Landschappen Tuinen, parken, bossen en weiden Landgoederen (Šarkdomenns) Natuurreservaten en andere natuurgebieden Vlaktes, duinen, môliys en heuvelrugggen |
Zie ook Landschappen en streken Duintoppen en heuvels |
Dit bestand A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z |
Algemeen overzicht van de vlaktes en duingebieden, heidegebieden (môliys), heuvelruggen en landtongen.
Onderstreepte namen kunnen aangeklikt worden om een afbeelding te zien.
De volgende begrippen vinden we terug in de namen:
dunjes | zandheuvels langs de kust met typische duinvegetatie |
jakâm | (tamelijk) vlak grasgebied, al dan niet met kleine bospartijen |
môliy | heuvelachtig heidegebied met boomgroepjes begroeid |
nes | landtong, meestal duingebied |
temp | heuvelrug (langgerekte verhoging in duin- of môliygebied) |
tôlest | bergplateau (hooggelegen vlakte in de bergen) |
Delen van zulke "vlaktes" kunnen ontgonnen zijn, zodat we er nu landbouw, veeteelt en/of tuinbouw kunnen aantreffen.
{..} | Tussen {..} staat het nummer van de deelkaart van Spokanië waarop het item te vinden is. |
Item te vinden op een regiokaart (Big Maps). | |
Alle (deel)kaarten worden in een apart venster geopend. |
Namen van vlaktes en duinen staan op de deelkaarten met GRIJZE hoofdletters aangegeven.
De "Hazenvlakte", ook wel Ašas-môliy genoemd. Uitgestrekt duin- en heidegebied in Noord-Bloi; korenvelden en boomgaarden in het noordelijke deel, en karig grasland en heide meer naar het zuiden; bevolking gelooft sterk aan paranormale zaken, trollen en elfen. In juli is de diyvre uitgebloeid en dan raakt de gehele omgeving overdekt met blauwe pluizen; velen zijn hier allergisch voor.
De tamelijk vlakke noordoosthoek van Jelafo. Ooit was dit een armelijk heidegebied (môliy), maar tussen ca. 1850 en 1950 is het geheel ontgonnen. Tegenwoordig een vruchtbaar landbouwgebied met ook redelijk veel (glas)tuinbouw.
Opvallende heuvelrug in de uitlopers van het Azÿ-gebergte. ...
Môliy-gebied, globaal tussen Xemân, Feuni, Ies, Flem, Ÿrtazo en het Amahagge-kanaal. Het gebied bestaat uit heidevelden en akkers, afgewisseld met grote bospartijen. Vanwege de technologie, commercie en industrie in de steden Ies en Ÿrtazo is deze regio redelijk dicht bevolkt met nogal wat verspreide villa's en woonwijken. Het noordoostelijke deel - globaal tussen Xemân, Post, Tejho-Klea en het Amahagge-kanaal - is daarentegen praktisch onbewoond. Deze regio wordt ook wel Ef Pvâlas (De Bobbels) genoemd, refererend aan het geaccidenteerde karakter van dit landschap.
Duingebied langs de Larmin-kust. ...
Het grootste deel van deze streek valt onder een militair oefengebied en een beschermd natuurgebied.
Heuvelrug dwars door de Pors-môliy, tussen Fydelane en Bergosÿrt. De onverharde weg tussen deze twee plaatsen volgt het hoogste deel van de rug. (DOM 104-105) Naam ontbreekt op deelkaart
Kleine, opvallende heuvelrug met daarop een korenmolen en een uitkijkpunt. Dankzij hevige protesten van de omwonenden heeft de overheid er in 2012 van afgezien om hier windturbines te plaatsen. Die staan nu op de naburige landtong Dyek-nes.
Môliy-gebied. ......
Duin- en heidegebied tussen Blort en Ameronne; zeer heuvelachtig. Akkerbouw in het zuiden langs de Fetu en het noorden langs de Dreegt; veeteelt rondom Monny (boerenkaas!).
Het sterk geaccidenteerde terrein van de Cjoefen-môliy is populair bij paardrijders.
Wandelaars zijn er echter minder gecharmeerd van.
Duin- en môliy-gebied. Globaal het kustgebied tussen Râgtall en Fraja. ....
Môliy-gebied, feitelijk het oostelijke, hoger gelegen deel van de Huron-môliy. ......
Bos- en grasrijke vlakte ten noorden van Opjevu, met grote schaapskuddes.
Het zuidelijke deel van Plefô is sterk geïndustrialiseerd met veel mijnbouw. Hier en daar is er nog wat versnipperd môliy-gebied over.
Duingebied langs kust tussen Sylf en Plekotex. De aangrenzende bossen staan bekend als Doffiy Fôresta. Zie ook de gelijknamige tramhaltes op tramkaart 08.
Abusievelijk ook wel Dônne-môliy genoemd. Vruchtbare heuvels in het stroomgebied van de Trendon, ten noordwesten van Hirdo.
Heuvelrug ten westen van het Pâlsten-gebergte (eigenlijk een uitloper ervan), ca. 150 m hoog. ...
Opvallende heuvelrug tussen Laloje en Tuniy. Het hoogste punt is ca. 60 m hoog, maar valt in het verder vlakke landschap erg op. ...
Bergplateau. ...
Zie Bâeenc-môliy.
Heidegebied met hier en daar landbouw; het vlakste gebied van Spokanië met kaarsrechte wegen en spoorlijnen; het centrum is Lostô.
Duingebied langs de oostkust van Tigof. Langs de Halaresto-fonis grenst het gebied direct aan de kust. Het meer noordelijke deel ligt niet meer direct aan de kust omdat de kuststrook ontgonnen is. ...
Duingebied langs de zuidkust van Teujan. ...
Bergplateau even ten noorden van Amentôlestu. ...
Duingebied langs Ef Larmin, tussen Polefi en Mikentall. Populair recreatiegebied.
Kleine heuvelrug even ten zuiden van Plenk, maar opvallend in het verder vlakke landschap van de Qumk-vlakte. De hoogste top is 79 m hoog. ...
Dit is de zuidwesthoek van Munt. Een môliygebied met veel bospartijen en nogal wat landbouw en veeteelt.
Bosrijk duin- en môliygebied, globaal het kustgebied tussen Empecho en Hildi. Het zuidelijke deel van het duingebied wordt ingenomen door het militaire oefengebied Hildi-fonis-Opper.
Môliy-gebied. ...
De "Grijze môliy", zo genoemd vanwege de mist die hier vaak hangt.
Een eenzaam heidegebied met betrekkelijk veel oliewinning en mijnbouw.
Een vrijwel ongeschonden môliy-gebied met oude stadjes en veel historische elementen.
Ook wel Honnemeg-môliy genoemd. Bosrijk gebied tussen Slofaro in het noorden en Entâ in het zuiden; verder tussen de Krappa in het westen en het Ergânt-moeras in het oosten. Het oostelijke deel bestaat voornamelijk uit een heuvelrug met steile hellingen, het westelijke deel is de meer glooiende vallei waar de Krappa stroomt. Deze streek wordt aangeduid met Wefot Honnemeg-môliy (zie kaart {hir-d1}).
Vrijwel onbewoonde vlakte tussen Lamk-gebergte en de noordkust van Lomky; mediterrane flora, zoals palmbomen, parasoldennen en agaves. Een deel is militair gebied en verboden voor onbevoegden. De vlakte wordt alleen doorsneden door de hoofdweg tussen Lasy en Kiven, en door een slecht begaanbaar pad tussen Jelâ en Cÿrlamejo.
Ongeschonden môliy-gebied, extra fraai vanwege de twee Racôn-meren. Het oostelijke, hoger gelegen deel is ook bekend als Cvôfta-jakâm.
Wijnbouwgebied tussen Asjetto en Noniy; hier komt de beroemde Monet-wijn vandaan.
Uitgestrekt duingebied langs de noordwest-kust van Tjemp.
Smalle strook duinen, globaal tussen Jedenfals en Polefi, de westelijke rand van de Huron-môliy, langs de Larmin-kust. Het duin- en bosgebied Doffiyn-dunjes maakt hier deel van uit. Naam ontbreekt op deelkaart
Vlak heidelandschap ten noorden van Pâlsten-gebergte in Tjemp; hier vinden we talloze idyllische dorpjes.
Duingebied langs de zuidkust van Teujan. ...
Bosrijk duingebied dat zich tot ver in het binnenland uitstrekt, tot aan Honnemeg.
De "Kreupele-paardvlakte". Een môliy met subtropische vegetatie op Oost-Lomky, doorsneden door de Oes, een visrijk riviertje. Hier groeien ook veel amandelbomen. (DOM 164)
Duingebied langs de oostkust van Teujan. ...
Môliy-gebied, begrensd door de Krappa in het noorden, de Grât in het westen, en de steden Sinto-Ditra-Menso, Plenk en Mosento in het zuiden en oosten. Soms wordt ook het landschap tot aan de Larmin-kust erbij gerekend, maar omdat dit meer agrarisch is, kan het formeel geen môliy genoemd worden.
Heuvelrug ten oosten van Gralkrich. De hoogste top is Qulannex ef Nurp (65 m hoog). ...
Langs de kust is het gebied inderdaad duinachtig, maar meer naar het binnenland is het tamelijk vlak en agrarisch. Nog verder in het binnenland gaat het over in de Kârty-môliy.
Heuvelrug ten westen van Kruuno. Een eenzaam môliy-gebied. ...
Kleine heuvelrug langs het dal van de Plafotô bij het dorp Flixomo. Het is een onderdeel van de uitlopers van het Azÿ-gebergte. ...
Klein duingebied tussen Lenano en Tanburo.
Duingebied tussen Liyrotyka en Ypiy; het dorp Reeše ligt er middenin.
Gebied op Oost-Tigof, tussen Blizerû-moeras en Tjokky-gebergte; het heidelandschap is hier grotendeels ontgonnen en de boomgaarden en fruitteelt domineren nu.
Heuvelrug dwars door de Cjoefen-môliy, grofweg tussen Monny en Klalbâ. De onverharde weg tussen Spejer en Manes-Fârg volgt het hoogste deel van de rug. Hier vinden we het paleisje Belvederr en de Fârga-kerk. Vanaf de heuvelrug heb je een fraai uitzicht over het dal van de Trendon. (DOM 133) Naam ontbreekt op deelkaart
Vlakte in Zuid-Flenazjekk; beroemd môliy-gebied, in tweeën gedeeld de Grote Haag; de vlakte wordt doorsneden door de Girdestona waarvan de oevers afgezet zijn met berkenbossen waarin allerlei geesten schijnen te huizen. De bewoners van deze streek noemen het gebied onmiddellijk ten noorden en ten zuiden van de Grote Haag de "môliy", en de rest de "jakâm". Buitenstaanders gebruiken beide termen meestal door elkaar.
Tussen het dorpje Ola-belt en de Girdestona vinden we een klein maar hevig geaccidenteerd heuvelgebiedje met een grote concentratie aan grafheuvels. Dit gebied wordt wel de "Wratten op de dijen van de Prinses" genoemd. Die "dijen van de Prinses" refereren aan de vallei waardoor de Girdestona stroomt.
Klein môliy-gebied aan de zuidoostkant van Amahagge, grofweg tussen de autowegen M8 en M7. Wordt genoemd in de Amahâkšo . Naam nog op kaarten intekenen!
Klein môliy-gebied tussen Cÿrÿrtina, de Kjoep, Zâtso-Ylânja, Kruic en Yzo. Zie ook de gelijknamige tramhalte op tramkaart 13.
Vroeger zeer arm en eenzaam. Bekende uitdrukking: do melde lÿ ef Pors (hij is niet goed snik).
Eenzaam môliy- en heide-gebied op Zuidoost-Berref; het noordelijke deel is een afwisseling van agrarisch land en môliys; in het midden ligt het šarkdomenn Ef Sinto-Aša en het zuidelijke deel is het natuurreservaat Pitla-pârc.
Duingebied op het zuidelijke deel van Râsterhynne, waar kegelvormige duintoppen als soldaten in het gelid staan.
Uitgestrekt duingebied langs de westkust van Teujan. ...
Heuvelrug ten oosten van Trondom, langs de linkeroever van de Trendon. De hoogste top is Reemelo (36 m hoog). ...
Heuvelrug ten westen van Alas. Het hoogste punt is 59 m hoog. ...
Heuvelrug tussen Laraine en het Cheetucjâ-dal. Maximaal ca. 120 m hoog. ...
Uitgestrekt duingebied langs de noordwest-kust van Tjemp. Het grenst echter niet direct aan zee. De kust is hier laag en wordt door een dijk beschermd.
Môliy-gebied, globaal tussen de Kreea-weg en de wegen 21, 37 en M82. ...
Zie Honnemeg.
Tamelijk vlak gebied met veel boomgaarden en tuinbouw.
Oud môliygebied, tegenwoordig voornamelijk landbouwgebied met veel bospartijen en hier en daar nog wat heide.
Duingebied in Flenazjekk. Gemeenten Pageri en Tuûn. ....
Eenzaam duingebied langs de Laboh-kust tussen Prens-Hady-sÿrt en de monding vd Tûgtylt. Op enkele plaatsen gaan de duinen over in een klein strand waar je kan zwemmen, maar over het algemeen gaan de duinen vrijwel direct over in de zee.
De "Beneden-vlakte"; vlakte tussen de Ferky-krur en steile kalksteenkust van Zuid-Lomky; meest dorre en armelijke gebied in Spokanië; het natuurreservaat Ef Xoemanas maakt hier deel van uit.
© De Twee Hanen v.o.f. • Kimswerd • The Netherlands
DA 73-100982 • SPARC 09 mei 1997
namen van vlaktes/duinen/môliys - DICTIO {G} - 10.03.06