Spokanisch Archief
Gerelateerde bestanden Theater en film: overzicht en informatie Muziek: groepen en orkesten |
Terug naar Bouwwerken Adressen
Dit bestand |
Veel toneelgezelschappen zijn aan een vast theater verbonden, zodat de theaternaam dikwijls identiek is aan de gezelschapsnaam. Vandaar dat gebouwen en gezelschappen hier in één overzicht zijn opgenomen.
Schouwburgen, bioscopen en andere theaters/culturele centra die vanuit historisch, cultureel,
architectonisch of toeristisch oogpunt interessant zijn, dan wel elders in het Spokanisch Archief genoemd zijn.
Tussen rechte haken [..] staat het aanklikbare nummer waarmee het gebouw op de
Centrumkaart van Amahagge dan wel op de
Gebouwenkaart van Zest is aangegeven.
Cultureel centrum in een oud landhuis, idyllisch gelegen in een bospartij met een vijver. Amer is een boerendorp in een weinig toeristisch gebied. Het culturele centrum heeft dan ook niet veel te bieden. Soms is er een expositie van tweederangs kunstenaars uit de regio, er wordt wel eens een toneelstuk opgevoerd, en de dorpsraad komt er bijeen. Er is ook een bescheiden bibliotheek, en café waar eenvoudige maaltijden worden geserveerd (in de winter alleen in het weekend), en 's zomers kun je heerlijk op een terras zitten.
Cultureel centrum in het voormalige Benedictijnenklooster. Lees de beschrijving bij Uofiten.
Ooit zat in dit pand een instantie die de kwaliteit van zuivelproducten controleerde. Deze instantie is in 1954 opgeheven en de controletaak is sindsdien aan de Sentrala Poirestâ-ofiss (Keuringsdienst van Waren) opgedragen.
Het fraaie pand aan het Amahagge-kanaal, met monumentenstatus, heeft jarenlang leeggestaan, maar sinds 1977 is hier een poppentheater gevestigd. Van het culturele gehalte moet men zich echter niet al te veel voorstellen. Deze vorm van theater kent in Spokanië geen traditie, en over het algemeen worden hier Jan Klaassen-achtige kindervoorstellingen gegeven, vaak ook nog in een echte poppenkast die enigszins verloren op het podium staat. Bij kinderen is dit theater echter heel populair, en volwassenen zijn veelal geïmponeerd door het gebouw zelf, met zijn fraaie architectuur en rijkelijk gelambrizeerde en gedecoreerde vertrekken. De naam "Voormalige Zuivelraad" is in Amahagge een begrip, maar buitenstaanders begrijpen niet altijd dat hiermee een poppentheater wordt bedoeld.
Geopend in 1967 als discotheek. De toenmalig directeur, Rÿtry Stootâ-Sinto-Leer, heeft het etablissement voortdurend uitgebreid en vanaf omstreeks 1975 kreeg het steeds meer het karakter van een muziekcentrum in de geest van het Amsterdamse Paradiso. Tegenwoordig is Children's Playhouse het populairste podium in Hirdo voor experimentele muziek, van pop tot klassiek. Maar ook de dans- en discoavonden zijn nog steeds een begrip.
Gemeentelijke concertzaal, geopend in 1954.
Genoemd in de Amagene .
Klein concertgebouw, geopend in 1912. Vaste speellocatie voor het Gemeenteorkest van Hoggebim.
Genoemd in de Amagene .
Cultureel centrum met (slecht) restaurant in Zest. Dit centrum is voornamelijk bekend vanwege zijn postzegelbeurzen en andere hobbyistische (ruil)beurzen, paranormale bijeenkomsten, lezingen over alternatieve geneeswijzen en vergaderingen van obscure gezelschappen en onduidelijke politieke richtingen. De "echte cultuur" is hier zelden te vinden - en dat komt volgens velen vanwege de bedroevende kwaliteit van het bijbehorende restaurant.
Ef Côrn-seert valt dus een beetje buiten de algemene culturele, wetenschappelijke en studentikoze trend in het centrum van Zest.
Bekend theatertje in Asjetto. (ASJETTO.DOM)
Cultureel centrum en museum (zie aldaar).
Tot 1967 naam van een kleine bioscoop in Amahagge waar experimentele films gedraaid werden; na dat jaar uitgegroeid tot een groot bioscoopconcern met ruim 10 bioscopen overal in Spokanië; het filmaanbod is intussen volledig commercieel geworden. De bioscoop in Amahagge heet nog steeds Ef Klarbÿr, maar ook het concern heet zo.
Klein theater en bioscoop in het centrum van Fonistâ. Genoemd op de voorbeeldpagina van het telefoonboek .
Theatertje in een voormalig schoolgebouw, geopend in 2001. Hier worden regelmatig televisie-uitzendingen verzorgd, veelal discussieprogramma's over maatschappelijke of culturele onderwerpen. Ook Ef Salonn wordt hier life uitgezonden.
Cultureel centrum in Milbo, geopend in 1993. De culturele belangstelling in deze stad is dermate bedroevend dat dit goed geoutilleerde theatercomplex voornamelijk gebruikt wordt voor bedrijfsfeesten, bingo-avondjes en veredelde kermisattracties. Alleen de paranormale en astrologische bijeenkomsten trekken veel publiek. De weinige cultuurminnaars in Milbo noemen dit culturele centrum ironisch Ef Zvitra Dûgter (De Zwoele Windstilte), een contrasterende term om het contrast tussen de bedoelde cultuur en het werkelijk aanwezig volksvermaak aan te geven.
Voormalig ziekenhuis, in 1984 gesloten. Na een grondige restauratie is het gebouw in 1992 geopend als theater en cultureel centrum. Alleen de prachtig betegelde hal en achterliggende gang met imposante plafondbalken en dakkoepels herinneren nog aan het oorspronkelijke gebouw. Vandaar de naam Ef Tult ("De Gang"). Niet te verwarren met het restaurant Ef Tult. Zowel het culturele centrum als het restaurant is in het bezit van de onroerendgoed-exploitant OB Nânkos TC in Gret.
Voormalige Ergynne-kerk uit de 18e eeuw aan de rand van Sinto-Leraquen. Sinds 2016 heeft het een culturele en sociale bestemming. Zie ook de Stichting Restauratie Ennderur-kerk.
Openluchtbioscoop in het gelijknamige bos, bij het dorp Zûgt. Er zijn geen vaste dagen voor de voorstellingen, het een en ander hangt van het weer af. Er worden meestal bijzondere producties getoond die niet of zelden in de reguliere bioscopen te zien zijn.
In Amahagge, zie Huron-flipflor.
In Hirdo, zie Hurdog-flipflor.
In Hoggebim, zie Fonis-flipflor.
Theater in Husta.
Genoemd in de Amagene .
Belangrijkste theater in Hoggebim, prachtig gelegen aan de brede inham.
Theatertje met tweederangs cabaret en goedkope variété. (DOM 98)
Populair vloertheater in de Gûca-wijk die zich steeds meer als uitgaanscentrum profileert. (DOM 36)
Theater voor modern toneel en moderne dans. (DOM 208: hier staat abusievelijk 'Hooihuis'' )
(DOM 208)
Belangrijkste theater in Amahagge, geopend in 1980. Zie ook het Huron-eksposiseert.
Pompeuze schouwburg/concertzaal te Hirdo, geopend in 1880 door koningin Lindokiy Zabert;
bekend vanwege de klassieke Spokanische opera's die hier frequent worden
uitgevoerd).
Genoemd in de Amagene . (UIS 48-49; DOM 36-40)
Is vanaf 1990 landelijk bekend vanwege de uitvoeringen van kamermuziek, onder leiding van de dirigent Petriy Hilariy. ....
Genoemd in de Amagene . (DOM 136)
Bioscoop. In 1984 geopend op het adres van de in 1981 gesloten discotheek Râmotekk.
Cultureel en muziekcentrum sinds 1992. In 1972 geopend als discotheek.
Oud ziekenhuis uit ca. 1750. Was als zodanig in gebruik tot 1933. Daarna heeft het tot 1961 als bejaardentehuis gefungeerd. Vervolgens heeft het lange tijd leeg gestaan, heeft de gemeente het als opslagruimte gebruikt, is het enkele jaren gekraakt geweest, en diende het uiteindelijk als opvang voor daklozen en verslaafden. In 1989 zag de gemeente de historische en architectonische waarde van het gebouw in en wilde er een toeristische trekpleister van maken. Tussen 1990 en 1999 is het geheel gerestaureerd en het wordt nu gebruikt als expositieruimte en cultureel centrum. Op 2 december 1999 blies een hevige storm twee schoorstenen van het dak af waarbij een grote ravage werd aangericht. Ook dat is intussen weer opgeknapt.
Cultureel centrum en restaurant. Het gaat hier inderdaad om een gebouw waar tot ca. 1955 een watermolen in bedrijf was, aangedreven door het riviertje de Heljec. Samen met de aangrenzende voormalige markthal is hier een ruime locatie ontstaan, goed voor culturele manifestaties, tentoonstellingen, een restaurant (Crekšy) en diverse cursussen, onder andere in bronsgieten en beeldhouwen. Dankzij een tinmijn in de buurt heeft Bref zich ontwikkeld tot het centrum van het bronsgieten. De bronsgieterijen en verkoop van bronzen producten maken van Bref een toeristische trekpleister zodat Liftkar Knurfel-môjôl daar goed van kan profiteren.
Cultureel centrum in voormalige kerk. Vanaf ca. 1940 heeft het gebouw 20 jaar lang staan te verkommeren; er was geen geld voor een restauratie en kerkdiensten werden er bij gebrek aan belangstelling nauwelijks meer gehouden. Het gebouw is in 1964 door de gemeente Hirdo gekocht, het is in oude luister gerestaureerd en fungeert sinds 1972 als Cultureel Centrum met dikwijls originele en informatieve tentoonstellingen. Sinds 1999 is er in de voormalige meditatieruimte op de zolderverdieping een Internetcafé ingericht waar de gewone Spokanische burger alles bijgebracht wordt op het gebied van Internet (E-mailen, surfen, enzovoort). (DOM 208)
De eerste schouwburg van Amahagge. Geopend in 1803. Tegenwoordig is het gebouw een beschermd monument: de inrichting is zo veel mogelijk authentiek gehouden en alles wat er aan moderne techniek is ondergebracht, blijft uit het zicht van het publiek. Door deze beschermde status, de restricties op technisch gebied en het bescheiden podium zijn alleen weinig eisende theatervoorstellingen mogelijk. Meer grootschalige producties gaan naar de in 1980 geopende Huron-schouwburg.
Cultureel centrum in een voormalig fabriekspand. Ef Môjôl was ooit een industriegebiedje bij het centrum van de stad, maar de meeste industrie is er verdwenen. Sommige panden zijn verbouwd tot appartementen, maar er staat ook veel leeg en er is veel gesloopt. De gemeente wil deze wijk geheel renoveren, en de opening van Liynk in 2011 was de eerste stap naar een leefbare woonwijk. Anno 2019 is er van de verdere renovatie nog weinig terechtgekomen.
Cultureel centrum in het kasteeltje Loroeg Seert.
Cultureel centrum met populair restaurant in Ef Diôs. Oorspronkelijk een lokale elektriciteitscentrale (geopend in 1909) met een spooraansluiting voor de aanvoer van kolen. In 1941 is de centrale gesloten en de spooraansluiting opgebroken. Na een grondige restauratie is het gebouw in 1991 als cultureel centrum met restaurant geopend.
Beroemd concertgebouw uit 1861 met een gevarieerd repertoire (opera, jazz, klassiek)....
Klein theater met experimentele toneelvoorstellingen. Er zijn ook veel muziekuitvoeringen. Bij klassieke en traditionele muziek zit het publiek op de stoelenrijen, maar bij meer populaire muziek kunnen de stoelen tegen het plafond opgehesen worden zodat er ook ruimte is om te dansen. Ook kunnen dan tafeltjes neergezet worden en kan het publiek dineren. (DOM 136)
Cultureel centrum in Tsjech: bioscoop en theater.
Ooit een weeshuis en opvoedingsgesticht voor jongeren, opgericht door het bestuur van de ergynische Nestafie-kerk. In 1959 werd dit instituut gesloten en werd het gebouw voor tentoonstellingsdoeleinden gebruikt. Deze functie verloor het na de opening van het IES-eksposiseert in 1978. Tegenwoordig worden er symposia en culturele evenementen gehouden, en verder zijn er een aantal ateliers waar schilders en beeldhouwers kunnen werken. De vroegere bestuurskamer van het weeshuis is in oude luister hersteld en ziet er weer uit zoals in ca. 1800. Deze kan gehuurd worden voor intieme diners of recepties voor maximaal 40 personen.
Klein theater annex wijkcentrum, speciaal bestemd voor de bewoners van de nieuwbouwwijk Gaza-jakâm.
Voormalig variété-theater. In 1887 geopend als een (tamelijk) net etablissement waar dames en heren vermaakt werden met amusante voordracht, zang, dans, acrobaten en goochelaars. Allengs werden de zang- en dansvoorstellingen steeds gewaagder, met ondeugende teksten en schaars geklede vrouwen. Vanaf ongeveer 1900 werden de meeste voorstellingen niet meer geschikt geacht voor vrouwelijk publiek. Omstreeks 1920 was er van "variété"' geen sprake meer, maar traden er uitsluitend nog danseressen met stripteasevoorstellingen op. Vrouwen werden als publiek niet meer toegelaten. Toen het drankgebruik van de toeschouwers buitenproportionele vormen ging aannemen en "danseressen" zich als prostitueés gingen manifesteren, waarbij de kleedkamers en een illegale aanbouw op de binnenplaats achter het theater zich ontwikkelden tot een heus bordeel, heeft de gemeente de zaak in 1924 gesloten.
In augustus 1904 schijnt Mata Hari er opgetreden te zijn. Het theater had toen al een bedenkelijke naam.
Na de sluiting in 1924 heeft het gebouw geruime tijd leeg gestaan, tot het in 1934 geheel uitbrandde. De oorzaak is nooit achterhaald. Het pand is, samen met de belendende percelen, in 1935 gesloopt, waarna er een flatgebouw is verrezen (tegenwoordig Hay-mirra 53-57).
Cultureel centrum, vooral populair vanwege jazz- en popmuziek.
Genoemd in de Amagene .
Voornamelijk muziek- en cabaretvoorstellingen. (DOM 136)
Pakhuis, omstreeks 1982 gekraakt en ingericht als alternatief theater met voornamelijk popgroepen. In 1990 is het pand door de brandweer gesloten, nadat er diverse keren brandjes waren geweest. Tegenwoordig is het pakhuis samen met de belendende percelen een appartementencomplex. Sail-terf wordt genoemd in de Amahâkšo . Tel.nr. is opgeheven
Theater annex bioscoop in het meer populaire of "volkse" genre. Het theater is op deze locatie in 1944 begonnen als bioscoop.
Bioscoopconcern, zie bestand Bedrijven.
De schouwburg heette oorspronkelijk heel neutraal Sÿrt-flipflor (Stadsschouwburg), maar is in 2000 vernoemd naar de bekende romanschrijver Petriy Sugge-Enÿmt die in Lor is geboren en in 1997 is gestorven.
Het gebouw is in 1970 geopend en wordt beschouwd als het enige "moderne" gebouw in Lor dat het aanzien waard is. Hoewel het intussen ook al weer gedateerd is en in 1995 een grondige renovatiebeurt heeft gehad, waarbij het interieur geheel is gemoderniseerd. Aan de buitenkant is echter niet veel veranderd omdat het uiterlijk intussen tot het "beschermde stadsgezicht" behoort.
De schouwburg krijgt subsidie van zowel de gemeente Lor als het Eilandsbestuur, maar daar is wel de voorwaarde aan verbonden dat minstens 30 procent van de "talige" voorstellingen in de Pegrevische taal is. De overige 70 procent mag dan in het Spokaans. Omdat er weinig Pegrevischtalige producties bestaan, worden er ook weinig Spokaanstalige producties aangeboden (want de verhouding 3:7 moet gehandhaafd blijven), zodat de meeste voorstellingen "taalloze" dans- en muziekuitvoeringen betreffen.
Deze strenge taalwet leidde in augustus 2013 tot een grote rel omdat het populaire toneelstuk Nala Uchalôsta (Acht Wezens) dat inmiddels overal in Spokanië volle zalen trok, in Lor niet opgevoerd mocht worden omdat dan de beruchte 3:7-verhouding geschonden zou worden. Uiteindelijk kon de voorstelling ook in Lor vertoond worden omdat er op de valreep een Pegrevische klucht in het programma is opgenomen zodat de verhouding weer klopte. De volgende rel ontstond doordat de kwaliteit van deze klucht, uitgevoerd door een amateurgezelschap uit Meen, zo beroerd was dat er vrijwel niemand kwam kijken. "Een lege zaal met rotzooi vullen om volle zalen met kwaliteit toe te staan", kopte het regionale dagblad Pegrycloem.
Jonâs Nâgalym was hier directeur van 1934-1955.
Korif is een cultuur-arme industriestad, maar omdat het de hoofdstad van het district Plefô is, kan men er niet omheen om ook een faciliteit voor theaterproducties te hebben. Enigszins cynisch merkt een regionale krant op: "Als er in dit zwaar gesubsidieerde instituut een voorstelling plaatsvindt, zijn de acteurs of musici over het algemeen kwantitatief ver in de meerderheid vergeleken bij het publiek." (DOM 96)
Klein, intiem theater, gebouwd in 1860 ter gelegenheid van de dubbelregering van koning Aleroh Cafociy Zempeha en zijn dochter, koningin Lindokiy Zabert Âncaramé. De schouwburg is vervolgens door beide vorsten in 1864 geopend. Niet geschikt voor grote voorstellingen of muziek, maar wel voor traditioneel of kleinschalig toneel.
De officiële schouwburg van Blort, met een koninklijke loge, die echter sinds 1933 niet meer gebruikt wordt, ook al komen er nog regelmatig leden van het koninklijk huis hier naar voorstellingen kijken. Zij zitten liever op de voorste rijen, waar het uitzicht en de akoestiek vele malen beter zijn dan in die hoge verre loge. Er zijn al vele suggesties gedaan om iets "leuks" of "artistieks" met die loge te doen. Zo was er een voorstel om er wassenbeelden van voormalige vorsten in te zetten. Ook heeft iemand voorgesteld om er een kas met exotische planten van te maken. Maar zo lang de koning huur betaalt voor deze loge, mag hij beslissen wat er mee moet gebeuren, en hij beslist dus helemaal niets. De gordijnen en draperieën blijven gesloten en de stofnesten in de plooien groeien.
Oorspronkelijk experimentele theatergroep met eigen speelruimte in oud pakhuis in Amahagge (Freeg-mirra 10), opgericht in 1969. In 1973 is deze theatergroep opgeheven en vanaf dat jaar is The Globe de naam van het theatergebouw. Dit theater is succesvol gemaakt door Lody Creagh en George Pata, en was het Spokanisch equivalent van het toenmalige Amsterdamse Paradiso. In 1985 verhuisde het theater van de Freeg-mirra naar de Katona-kah (alweer een pakhuis, maar dan groter) en intussen is The Globe uitgegroeid tot een gerespecteerd centrum voor moderne muziek, waarbij het profiteert van de gedaantewisseling die de havenbuurt heeft doorgemaakt: van een afbraakbuurt met kraakpanden tot een yuppie-buurt met dure appartementen.
The Globe wordt genoemd in de Amahâkšo en in de Amagene .
Bekend theater in Asjetto, opgericht door de Engelse choreograaf Bruce Criddell. Hier treedt het publiek als acteurs op, en de acteurs als publiek. (ASJETTO.DOM)
Voormalige elektriciteitscentrale bij het gehucht Trendon-môjôl. De centrale is in 1991 geopend, maar voldeed niet en is in 2000 weer buiten gebruik gesteld. Sinds 2002 is hier een cultureel centrum gevestigd, gesponsord door de AED. Het centrum richt zich voornamelijk op de bevolking van de naburige stad Jatty, maar vanwege de slechte verbinding met de stad (een onverharde bergweg) komen er niet veel bezoekers. Noch de gemeente Jatty, noch de buurgemeente Zekon lijken enige interesse in het centrum te tonen en zijn vooralsnog niet bereid om de weg erheen te verbeteren.
De naam "Trendy Mill" is een woordgrapje, want de riviernaam Trendon heeft natuurlijk niets met het Engelse trendy te maken. Het grapje wordt in het algemeen zo flauw gevonden dat vrijwel iedereen gewoon van "Trendon-môjôl" blijft spreken. (DOM 58)
Voormalige concertzaal. Leidde in de jaren zeventig en tachtig een kwijnend bestaan. In 1984 werd Pâskel Qummertee-Zlaje door de gemeente als nieuwe directeur aangetrokken om de concertzaal nieuw leven in te blazen middels een grondige restauratie en een goede programmering. Toen hij in 1987 opstapte om (voor veel meer geld) bij de gemeente Tosiy aan de slag te gaan, was de Tûfjana-concertzaal financieel en artistiek nog niet gezond en ging alsnog in 1991 failliet. De zaal is in 2001 gesloopt; op deze plek staat nu een flatgebouw.
Oorspronkelijk bestemd voor toneel- en cabaretuitvoeringen van studentengezelschappen. Langzamerhand uitgegroeid tot het grootste en meest professionele theater van Zest.
Voormalig wijnpakhuis, sinds 1978 een intiem theatertje, waar ook veel (volks)muziek uit alle delen van de wereld ten gehore wordt gebracht.
Locatie waar de gelijknamige theatergroep aan verbonden is.
Officiële naam van het in 1959 gebouwde muziektheater in Tsjech.
Genoemd in de Amagene .
Gezelschappen en groepen die vanuit cultureel oogpunt interessant zijn, dan wel elders in het Spokanisch Archief genoemd zijn. Zie ook Muziek: groepen en orkesten.
Theatergroep uit Hirdo; genoot vooral tussen 1992 en 1998 bekendheid vanwege prinses Neeniy Nuchyre die als actrice in diverse producties meespeelde. Na het vertrek van de prinses werd het theatergezelschap minder interessant gevonden, de producties werden wat oubollig, en anno 2009 treedt het AB-theater vrijwel alleen nog "in de provincie" op.
Harmonieorkest uit Tulÿnn. Harmonieën bestaan altijd uit uitsluitend blaas- en slagwerkinstrumenten en worden in Spokanië voornamelijk in rooms-katholieke streken gevonden, vooral in de kleinere steden en dorpen.
Amateurtoneelgezelschap uit Vega. In de zomermaanden speelt dit gezelschap ook frequent in de grotere kustplaatsen in de buurt, zoals Tosiy, Xârfu-Ðizem en Reven-Paille. Enkele veelbelovende acteurs hebben dit gezelschap verlaten om een professionele carrière elders in het land te beginnen. Vooral het vertrek van Silver Zreggetâle-Hiyndâs in 2012 was een groot gemis voor het gezelschap.
Toneelgezelschap uit Mollefin. In 1903 opgericht door de taalkundige en toneelliefhebber James Burton-Rifo Ef Vildul. Dankzij zijn Engelse vader sprak hij perfect Engels en heeft hij veel toneelstukken uit het Engels naar het Spokaans vertaald. Op deze wijze werden veel Europese stukken toegankelijk voor de Spokaniërs. Dat is de reden dat Dureka-teatriy nog steeds voornamelijk oudere stukken van bekende Europese toneelschrijvers op het repertoire heeft.
Genoemd in de Amahâkšo .
Theatergroep uit Amahagge; deed in de jaren tachtig veel experimenteel toneel met vrijwilligers; gaf toneelcursussen in Port-wuma.
Genoemd in de Amahâkšo .
Toneelgezelschap uit Lammafin.
Genoemd in de Amahâkšo .
Toneelgezelschap uit Amahagge. Opgericht in 1871 en failliet in 1945.
Operagezelschap uit Hirdo. Opgericht in 1930, maar nog steeds zeer actief.
Genoemd in de Amahâkšo . (DOM 136-137)
Belangrijkste symfonieorkest in Spokanië. Opgericht in 1906.
Klein symfonieorkest (ca. 40 musici), opgericht in 1922. Speelt voornamelijk in de Cônserto-zalas in Hoggebim. Een deel van de musici speelt ook regelmatig als kamerorkest.
Genoemd in de Amagene .
Theatergroep uit Amahagge; werd in ca. 1985 uitermate populair door de inbreng van de actrice Myrjâm Côlmer-Gindiroh.
Cabaretgezelschap, ca. 1945 opgericht door een aantal studenten uit Hirdo en in 1965 opgeheven. Raakte omstreeks 1953 in opspraak vanwege het schunnige liedje Ploteppa Roša (Losbandige Roša).
Theatergroep uit Asjetto (www.liberteatriy.eu).
Genoemd in de Amagene .
Kamermuziekgezelschap uit Amahagge.
Genoemd in de Amahâkšo .
Oorspronkelijk experimentele theatergroep met eigen speelruimte in oud pakhuis in Amahagge, opgericht in 1969. In 1973 is deze theatergroep opgeheven en vanaf dat jaar is The Globe de naam van het theatergebouw.
Theatergroep met eigen gebouw in Hirdo. Hoewel de samenstelling van de groep sterk wisselt, is hun werk van hoog niveau, en het lijkt erop of een Spokanisch acteur pas carrière kan maken als hij enkele jaren bij het Ÿrlôf-teatriy heeft gespeeld.
© De Twee Hanen v.o.f. • Kimswerd • The Netherlands
DA 00 • SPARC 10 jul 1995
naam van item - DICTIO {N} - 28.04.06
adres - STRATENL.HTM - 28.04.06
adres - STRATENO.HTM - 28.04.06
telnr - TELLIJST.HTM - 28.04.06