Spokanisch Archief

MERKEN EN PRODUCTEN
Gerelateerd bestand
Commerciële ondernemingen
 
Zie ook
Wijnen
Bieren
Traditionele producten
 
Dit bestand
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
 

Status: Open lijst.

 

Streepjescode
In 1992 verschenen de eerste producten met een streepjescode (barcode) in de Spokanische winkels. In eerste instantie alleen in supermarkten en warenhuizen, maar tegenwoordig zijn vrijwel alle producten van zo'n code voorzien. Het meest in het oog springende gebruik van deze code is het scannen bij de kassa.

Over het algemeen wordt de internationale standaard van een 13-cijferige code gebruikt, de zogenoemde EAN-13. De eerste 3 cijfers geven het land aan (voor Spokanië 564). De volgende 4 of 5 cijfers geven het bedrijf aan dat het product fabriceert of in de handel brengt, en de hieropvolgende 5 of 4 cijfers definiëren het product. Het laatste cijfer is een controlegetal dat op een specifieke manier berekend wordt.

   Voorbeeld van een EAN-13-code.
564 = Spokanië
7825 = bottelbedrijf
00528 = product (Lopiy-Arânja, witte Chardonnay-wijn)
2 = controlegetal
Zie ook de registratie van streepjescodes.

Sigaretten
Sinds augustus 2005 mag er voor sigaren, sigaretten en tabak geen reclame meer worden gemaakt (behalve, in beperkte mate, in winkels met een vergunning voor de verkoop van tabaksartikelen). De afbeeldingen van sigarettenpakjes en logo's in dit SPARC-bestand moeten dan ook niet beschouwd worden als reclame-uitingen, maar als illustratieve informatie, slechts bedoeld om gegevens met betrekking tot Spokanië in een archief vast te leggen.

Sinds 1988 is het wettelijk verplicht om op alle tabaksproducten een gezondheidswaarschuwing af te drukken. Tot mei 1995 was dit een slogan in rijmvorm, die meer speels dan waarschuwend was. Deze stond tamelijk onopvallend op de zijkant van de verpakking. Vanaf mei 1995 staat de waarschuwing duidelijk leesbaar op de voor- en achterkant van de verpakking.


Voorbeeld van de waarschuwende "slogan" zoals die tot mei 1995 te lezen was (voorbeeld: pakje Medusa-sigaretten).
(vertaling: De Gezondheidsraad waarschuwt:
"Roken schaadt de gezondheid
en maakt van flinke mensen zwakkelingen"
Nicotine 1,1 mg - teer 16 mg)

(vertaling: ROKEN IS DODELIJK EN ASOCIAAL)

   Voorbeeld van de waarschuwingstekst zoals die vanaf mei 1995 op alle pakjes te lezen is (het nicotine- en teergehalte staat nu op de achterzijde bij de meer algemene productinformatie, tezamen met de streepjescode).

Alfabetisch overzicht van namen van producten en diensten (algemeen: merknamen), zoals die geregistreerd zijn bij het Aquonda Mârc-buro (Nationale Merkenbureau) in Hoggebim. Het gaat hier om namen van consumentenproducten en huishoudelijke producten, dus alles wat men "in de winkel" kan kopen.
Namen van (gespecialiseerde) producten die uitsluitend bestemd zijn voor industriële toepassingen, zijn hier niet opgenomen (maar zie de namen van bedrijven die ze fabriceren). Er zijn enkele uitzonderingen: namen van "grote" producten die algemeen bekend zijn bij het publiek (zoals vliegtuigtypes) zijn wel opgenomen.
De hieronder opgenomen namen komen ergens in het Spokanisch Archief voor.

Tussen haakjes (..) de aanklikbare naam en plaats van de fabrikant.


Bron- of mineraalwaterwater zou een goed exportproduct van Spokanië kunnen zijn, maar vooralsnog wordt het meeste water binnenslands gehouden. De isolationistische politiek, het gebrek aan ervaring om in het buitenland commercieel bezig te zijn en de (ongegronde) angst dat men zelf drinkwater te kort zal komen weerhouden de Spokaniërs ervan om hun waterproducten in het buitenland aan te prijzen. Het verschil tussen bronwater en mineraalwater wordt uitgelegd bij de watervoorziening in het algemeen.
Hier de 7 meest bekende bron- en mineraalwatermerken op een rij: Niklâs-ef-Wik, Viryc, Jatty, Triyfâf, Tjoâva, Afacha en Zâtso (voor nadere informatie, zie hieronder).



    A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
  1. Afacha (Afacha Liskose-glûfiy te Afacha) - mineraalwater

    IJzerhoudend, licht koolzuurhoudend en enigszins bitter mineraalwater, oorspronkelijk uit een bron die bij de plaats Afacha opwelt, maar tegenwoordig daar in de buurt opgepompt. Het water wordt via pijpleidingen naar de bottelarij te Afacha gebracht en in glazen en plastic flessen gedaan. Er zijn 2 varianten leverbaar: naturel en met sinaasappelsmaak. Zie overzicht van met mineraalwateretiketten.

    De SEQU (vergelijk VVV) in Afacha en de SEQU in Crobela werken samen om toeristen naar de bronnen te lokken. In Afacha komen redelijk veel toeristen, maar in Crobela niet, omdat daar het mineraalwater minder populair is en het water uit de bronnen ondrinkbaar is. Onder de slogan Tamðor Moenis ("Gekoesterde Bronnen") proberen de samenwerkende SEQU's een "product" neer te zetten. Hiervoor is ook een logo met de afkorting TM bedacht.

    De tekst van deze sticker luidt:

    Afacha-bronnen
    Bezoek ze!
    TM - Gekoesterde Bronnen
    Reclamebureau Šômgeeet

  2. Amelpro (Amelpro te Amahagge) - elektrische huishoudelijke apparaten

    Elektrische huishoudelijke apparaten zoals broodroosters, strijkijzers, waterkokers, mixers, haardrogers ed.

  3. Aryfa (Aryfa TC te Amahagge) - jaloezieën

    De merknaam Aryfa wordt alleen gebruikt voor de jaloezieën (deuren en kozijnen komen onder andere namen op de markt).

  4. Avijas (Avijas te Komy) - aircosystemen, ventilatie en vloerverwarming

    Standaardproducten worden voornamelijk aan installatie- en bouwbedrijven geleverd, maar ook particulieren kunnen ze in bouwmarkten ed. aanschaffen.


    A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

  5. Baleariy (Baleariy te Jatty (BF)) - elektrische apparaten en verlichtingsarmaturen

    ...

  6. Ben (Nades-Stootâ TC te Oneusÿrt) - bier

    Een van de 5 biermerken van de brouwerij Nades-Stootâ. Er zijn weinig brouwerijen die meer dan 2 à 3 biermerken op de markt brengen. Alleen Rôndâf, eveneens in Oneusÿrt, komt in de buurt met 4 biermerken. Zie ook Bier en biercultuur.

  7. Bjela (Bjela te Bôrâ) - likeur

    Bjela is een zoete likeur, op basis van bosvruchten en een aardappeldistillaat (dus feitelijk wodka), gedronken als digestief, of in de koffie gedaan.

  8. Bowwow (Animali te Korif) - koekjes en kluiven voor honden

    De naam wordt in Spokanië uitgesproken alsof er "bôo" staat.

  9. BRAJA (BRAJA te Ÿrtazo) - zuivelproducten

    Zuivelproducten, zoals diverse melk- en papsoorten, joghurt, kwark, kaas, vla en pudding.


    A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

  10. Cologne (Cologne te Tunbas) - piano's

    ...

  11. Crâf (STC te Korif) - sigaretten

    ...

  12. Crobbenurp (Ef Crotalus te Floran) - drankje om 's ochtends van een kater te genezen

    Over de werking van dit product (letterlijk: "Helderhoofd") wordt verschillende gedacht. Het is een nogal prijzig product, maar velen brouwen het ook zelf. Hier het recept: een half waterglas teldo-pâla (appeljenever), drie eetlepels schelvisolie, een theelepel nootmuskaat en een eetlepel mosterd. Goed roeren.

  13. Crobela (Afacha Liskose-glûfiy te Afacha) - mineraalwater

    IJzerhoudend en tamelijk bitter mineraalwater, opgepompt in de buurt van Crobela. (Het water dat uit de bronnen bij Crobela opwelt, is ondrinkbaar). Het water wordt met tankwagens naar de bottelarij te Afacha gebracht en in glazen en plastic flessen gedaan. Het Crobela-water is vanwege de bittere smaak meer iets voor de liefhebber. Het zachtere Afacha-water is veel populairder. Zie overzicht van met mineraalwateretiketten. De plaatsen Crobela en Afacha proberen gezamenlijk toeristen te lokken met de slogan Tamðor Moenis ("Gekoesterde Bronnen").

  14. Cuba (STC te Korif) - sigaren

    Oudste sigarenmerk in Spokanië, bestaat al vanaf 1901.

  15. Cylfar (Cylfar te Moques) - homeopathische geneesmiddelen en natuurlijke voedingssupplementen

    In 1966 kwam de Cylfar-beenzalf tegen spataderen op de markt. Deze zalf bleek een averechtse uitwerking te hebben en verscheidene vrouwen kregen enorme onderhuidse bloedingen. De Spokanische wet bleek toen onvoldoende mogelijkheden te bieden om schade bij de fabrikant van een inferieur product te verhalen. Naar aanleiding van deze Cylfar-affaire is de wetgeving adequaat aangepast en heeft de consument nu veel meer rechten gekregen. Cylfar had hierna jarenlang een slecht imago, maar dankzij uitgekiende reclamecampagnes en de algemene trend voor natuurlijke producten is het tegenwoordig weer een bloeiend bedrijf.


    A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

  16. Dânta XL (Rÿter-Griymen TC te Hoggebim) - tandpasta

  17. dina (Dina te Bôrâ) - benzine, dieselolie, smeerolie

    Dina is elders bekend onder de naam "Q8", maar deze naam is in Spokanië verboden, omdat die te veel lijkt op "Q9" (de "Verenigde Negen", zie bestand Banken).

  18. Doec (Steelâ te Lammafin) - frisdrank

    Frisdrank op basis van mineraalwater (zie Viryc), plantenextracten en vruchtensap. De koolzuurhoudende variant is zoeter dan de koolzuurloze versie. Deze laatste wordt vooral door jongeren veel te zout en te bitter gevonden.


    A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

  19. Ef Blotter Ecron (Ef Fâr Ecrons te Lift) - bier

    Een donker, zoetig bier. Zie ook Bier en biercultuur.

  20. Ef Clârseg (NEK te Lift) - CD-label voor klassieke muziek

    ...

  21. Ef Krupel Blof (Pitu TC te Pitu) - bier

    Helder, fris bier. Zie ook Bier en biercultuur.

  22. Ef Ÿc (Ef Ÿcs-vildul TC te Mollefin) - bier

    Zie ook Bier en biercultuur.

  23. ElTof (TOF te Tsjech) - automerk

    Sinds 2014 ontwikkelen de TOF-fabrieken een elektrische auto, die in 2019 in de handel moet komen. Meer hierover bij de informatie over de TOF-fabrieken.


    A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

  24. Fiynta (Nôpar te Tanburo) - verf

    Bekend verfmerk, met name voor de doe-het-zelfmarkt.

  25. Flâx (Eertef Spooksoliy Flecsÿrot-Fabriyk te Abertô) - lucifers

    Lucifermerk. De naam is een weergave van de dialectische uitspraak van "flecs" (vuur), maar betekent ook "vlas" en "slecht, ondeugdelijk". Die laatste betekenis mag uiteraard niet met de merknaam Flâx geassocieerd worden, vandaar de slogan "Flâx - neflâx" (Flâx - niet-ondeugdelijk).

  26. Flerka (Flerka te Noniy) - paraplu's, parasols en zonneschermen

    ...

  27. Floy (HBC te Bôrâ) - frisdrank

    Vooral bij jongeren is Floy een populaire frisdrank. Het is een "energy drink" met cafeïne en taurine.

  28. Fonôs (TelCôm te Imenal) - mobiele telefonie

    Het staatsbedrijf TelCôm biedt diensten op het gebied van mobiele telefonie aan onder de merknaam Fonôs.

  29. Frikpol (Frikpol te Tanbÿr) - mayonaise, mosterd en andere sausen

    ...

  30. Fromage (Ynts te Asjetto) - CD-label voor popmuziek

    ...

  31. Fructiy (Fructiy te Ozaneto a/e Prek) - suikerwaren, marmelade en jam

    Naast sinaasappel- en citroenmarmelade en diverse soorten jam zijn ook gesuikerde walnoten en kersengelei bekende producten.


    A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


    A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

  32. Hajega (Nades-Stootâ TC te Oneusÿrt) - bier

    Een van de 5 biermerken van de brouwerij Nades-Stootâ. Er zijn weinig brouwerijen die meer dan 2 à 3 biermerken op de markt brengen. Alleen Rôndâf, eveneens in Oneusÿrt, komt in de buurt met 4 biermerken. Zie ook Bier en biercultuur.

  33. Histôx (Eunnes te Tsjech) - antihistamine

    Dit medicijn kwam in 1978 in opspraak omdat er kankerverwekkende verontreinigingen in zouden zitten.


    A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

  34. Idepryll (Kârtuom te Tanbÿr) - (letterlijk: "ont-rillen") antidepressivum

    Tot ca. 2005 een veel voorgeschreven middel tegen depressieve buien. Tegenwoordig zijn artsen erg terughoudend met dit middel vanwege de gevaarlijke effecten in combinatie met alcohol. Alcohol drinkende Idepryll-gebruikers hebben al diverse moorden, zware mishandelingen en brandstichtingen op hun geweten, waar ze zich later niets meer van weten te herinneren. Terwijl er bij de ene Idepryll-gebruiker geen enkele bijwerking is waar te nemen, kan een ander al na één glaasje wijn geheel buiten zijn zinnen raken.

  35. Imenal (Imenal TC te Imenal) - bier

    Zie ook Bier en biercultuur.

  36. Iyliy-bjerr (Ôlmensten TC te Kwâg) - bier

    Een pilsner-achtig bier met een hoog alcoholpercentage (ca. 9%). Iyliy-bjerr (letterlijk: "Palingbier") wordt als merknaam gevoerd door een kleine brouwerij in Kwâg, die geen enkel ander soort bier produceert. Iyliy-bjerr is voornamelijk verkrijgbaar in restaurants die gespecialiseerd zijn in vette vis (zoals paling) en/of zoute gerechten. Hierbij past dit bier als een goede vetoplosser en dorstlesser. Het bier is nauwelijks bij de slijter verkrijgbaar. Zie ook Bier en biercultuur. (DOM 148)

  37. Iyndexa (Eunnes te Tsjech) - pijnstiller

    Populaire pijnstiller op basis van paracetamol.


    A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

  38. Jatty (Jatty-liskosos TC te Jatty (BF)) - bronwater

    Bronwater uit diverse bronnen in het Lafter-gebergte tussen Jatty en Flipa, in het brongebied van de Leije en de Trendon (eiland Berref). Het bronwater wordt hier uit de grond gehaald en via pijpleidingen getransporteerd naar de fabriek in Jatty om gebotteld te worden. Het bronwater van het merk Jatty wordt in 3 soorten verkocht: "plat" (zoals het in de bodem gevonden wordt) en "licht bruisend" en "sterk bruisend" (met toegevoegd koolzuurgas). Het platte water is herkenbaar aan het donkerblauwe etiket. Licht en sterk bruisend aan het lichtgroene, respectievelijk donkergroene etiket. Zie overzicht van met mineraalwateretiketten.


    A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

  39. Keenlâx (Eunnes te Tsjech) - geneesmiddel

    Geneesmiddel tegen maagpijn en maagkrampen, veroorzaakt door bedorven voedsel of stress. Het middel is verkrijgbaar in de vorm van capsules en als drankje.

  40. Keerâ (Iymerstiy-Otryff te Korif) - sigaretten

    De fabrikant kwam in 1961 met roze Keerâ-sigaretten op de markt, en die waren tientallen jaren razend populair. Tegenwoordig hebben de roze sigaretten een ordinair imago gekregen (ze worden "hoerensigaretten" genoemd), maar de witte Keerâ wordt nog steeds goed verkocht. De filtersigaretten worden op het pakje aangeprezen met de tekst: "Wâvet lef bro'ekô guldâ tobacc" ("Mild met de beste brosse tabak"). Een pakje Keerâ kostte in 1982 35 tóftos (dat zou nu ca. 35 eurocent zijn! In Nederland kostte een pakje in die tijd, omgerekend naar euro's, 1,61).
    De eerste Keerâ-sigaretten kwamen in 1914 uit een sigarettenfabriekje in Aflif, opgericht door de industrieel Fjenne Keerâ-Tanasatoriy. In 1942 heeft hij het fabriekje gesloten en is de productie overgenomen door Iymerstiy-Otryff in Korif.

  41. Kirn (Bôrâ Siddôsta te Bôrâ) - bier

    Biermerk dat voornamelijk van de tap verkocht wordt in plattelandskroegen. Het is niet in flesjes of blikjes verkrijgbaar, en evenmin in stedelijke gebieden. De Pôlder-poentel is zo'n café waar men Kirn tapt. Zie ook Bier en biercultuur.


    A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

  42. Leeserf (Leeserf te Aflif en Bôrâ) - bier

    Zie ook Bier en biercultuur.

  43. Lovely (STC te Korif) - sigaretten

    Milde filtersigaret die associeert met typistes en receptionistes; de fabrikant heeft jarenlang campagne gevoerd om deze naam op zijn Engels uitgesproken te krijgen, maar de Spokanische uitspraak is in het milieu waar deze sigaret gerookt wordt nog altijd het meest populair.

  44. LUX (Generâl Stat-fynarâsz te Mollefin) - benzine

    Lux is het staatsmerk van brandstof voor motorrijtuigen (benzine, dieselolie en smeerolie). Sinds de Wet op de Rantsoenering van Motorbrandstoffen in 1988 is afgeschaft, kan ook brandstof van commerciële merken worden gekocht. Er bestaat echter nog steeds en hechte (commerciële en traditionele) band tussen Lux en het concern Wegsÿrt TC dat de faciliteiten (benzinestations, motels, restaurants ed.) langs de autosnelwegen exploiteert.


    A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

  45. Masipo (Masipo te Marafaniy) - jams, vruchtensappen en fruit in blik

    ...

  46. Mazda - auto's

    Japans automerk, ook in Spokanië verkrijgbaar.

  47. Medusa (Kentucky te Bôrâ) - sigaretten en lucifers

    In de bekende felpaarse pakjes en doosjes. Jarenlang kreeg je bij elk gekocht pakje sigaretten een bijbehorend doosje lucifers cadeau. Toen de regels voor de verkoop van sigaretten en de reclame ervoor in 1989 aangescherpt werden, werden ook "cadeautjes" bij het kopen van sigaretten verboden. De fabrikant heeft vervolgens geprobeerd om de lucifers niet als cadeautje, maar tezamen met de sigaretten als "combinatieproduct" te verkopen. Deze vorm van "koppelverkoop" is door de rechter verboden, en sinds 1993 maakt Kentucky geen lucifers onder de naam Medusa meer. De filtersigaretten worden op het pakje aangeprezen met de tekst: "Njabo sigaretts - lûx flândoro - yrôja wétriyn" ("Milde sigaretten - luxe lengte - onvervalste kwaliteit").

  48. Mexachyn (Kârtuom te Tanbÿr en Polyfiyx te Amahagge) - bestrijdingsmiddel tegen insecten, met name tegen coloradokevers en nageltorren

    Het aan DDT verwante Mexachyn is sinds 1970 verboden; intussen heeft overvloedige toepassing van dit middel de insectenstand op Teujan zo aangetast dat hier diverse vogelsoorten bijna uitgestorven zijn.

  49. Mondô-bjerr (Rôndâf te Oneusÿrt) - bier

    Een van de 4 biermerken van de brouwerij Rôndâf. Er zijn weinig brouwerijen die meer dan 2 à 3 biermerken op de markt brengen. Alleen Nades-Stootâ, eveneens in Oneusÿrt, overtreft Rôndâf met 5 biermerken. Zie ook Bier en biercultuur.

  50. Moneetass (Hiyndâs Siddôsta te Asjetto) - bier

    Donker, ietwat zoetig, bier uit de brouwerijen van Hiyndâs in Asjetto. Hoewel Asjetto, gezien de ligging in het zuidelijke deel van Spokanië, meer geassocieerd wordt met wijn dan met bier, geldt Moneetass als het oudste biermerk in het land. Het werd al in ca. 1830 gebrouwen. Zie ook Bier en biercultuur.

  51. Musifonn (NEK te Lift) - CD-label voor volksmuziek

     
    De productie van cd's begon in 1991, maar tot halverwege 2003 bracht Musifonn ook nog grammafoonplaten uit. Niet alleen op (zwart) vinyl, maar ook kleine 33-toerenplaatjes op slap plastic, voornamelijk bedoeld voor reclamedoeleinden. Ook bij het reisboek Uit in Spokanië - nooit weg werd in 1982 zo'n grammofoonplaatje meegeleverd, met Spokanische muziek een een fragment van een toespraak van koning Huron Herco IV.
    Zie ook Radio Rijnmond (bij de Links).


    A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

  52. Nades (Nades-Stootâ TC te Oneusÿrt) - bier

    Een van de 5 biermerken van de brouwerij Nades-Stootâ. Er zijn weinig brouwerijen die meer dan 2 à 3 biermerken op de markt brengen. Alleen Rôndâf, eveneens in Oneusÿrt, komt in de buurt met 4 biermerken. Zie ook Bier en biercultuur.

  53. Nepriyk (Kârtuom te Tanbÿr) - merknaam voor allerlei producten om je tegen muggen te beschermen: wierookstaafjes, fakkels, smeerseltjes en sticks

    In 2000 werd de merknaam verengelst omdat het reclamebureau in de - naïeve - veronderstelling verkeerde dat Engelse namen voor een betere verkoop zouden zorgen. Zo lag er dus het product Noprick in de winkels. Toen het anders zo serieuze dagblad Ef Hoggebimiy opmerkte dat lesbische en feministische toeristen uit Groot-Brittannië nu wellicht het middel zouden aanschaffen om kerels van hun lijf te houden, in plaats van muggen, heeft de fabrikant de Engelstalige verpakkingen onmiddellijk uit de winkels gehaald, en is men teruggevallen op de originele Spokaanse merknaam.
    Verzamelaars hebben er enorme bedragen voor over om verpakkingen met de Engelse tekst te bemachtigen.

  54. Niklâs-ef-Wik (Steelâ te Lammafin) - mineraalwater

    Mineraalwater afkomstig uit de bron op de zuidelijke helling van de Sinto-Niklâs-berg ten zuiden van Lammafin. Speciaal voor de toeristen wordt het water hier op "ambachtelijke" wijze gebotteld: je kunt zien hoe het bij de bron wordt opgevangen en in een primitief gebouwtje in flessen wordt gedaan. Vervolgens gaat het naar de frisdrankenfabriek van Steelâ in Lammafin, voor de etikettering, verpakking en distributie. Deze ambachtelijke en inefficiënte behandeling zorgt ervoor dat Niklâs-ef-Wik twee keer zoveel kost als vergelijkbare watermerken. Zie overzicht van met mineraalwateretiketten. (DOM 93)

  55. Noziyk (Hiyndâs Siddôsta te Asjetto) - bier

    Zie ook Bier en biercultuur.

  56. Nutter-toffik (Zeetoffiks TC te Liyrotyka) - bier

    Zie ook Bier en biercultuur.


    A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

  57. Opper-toffik (Zeetoffiks TC te Liyrotyka) - bier

    Zie ook Bier en biercultuur.


    A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

  58. Pegreffiy (Nades-Stootâ TC te Oneusÿrt) - bier

    Een van de 5 biermerken van de brouwerij Nades-Stootâ. Er zijn weinig brouwerijen die meer dan 2 à 3 biermerken op de markt brengen. Alleen Rôndâf, eveneens in Oneusÿrt, komt in de buurt met 4 biermerken. Zie ook Bier en biercultuur.

  59. Père Baril (QSF TC te Manes-Puriy) - witte mousserende wijn, de "Spokanische champagne" (maar mag van Frankrijk geen "champagne" genoemd worden)

    Père Baril is een RK geestelijke uit het begin van de 19e eeuw die de kunst van het champagnemaken in Frankrijk heeft afgekeken en in Spokanië geïntroduceerd. Zijn naam wordt wel in verband gebracht met de ergynische Bariylt-sekte, maar dat lijkt vergezocht.

  60. Pertres (Pertres te Tanbÿr (Polea)) - jaloezieën en markiezen

    ...

  61. Prens (Olevy + Gilltâc TC te Tunbas) - sigaretten

    Bekend sigarettenmerk, zowel met als zonder filter.

  62. Prifjiof Beltâex ef Tiffug-balsem (Pelle-Hynðe-klooster op Brÿr) - "Doctor Beltâ's Voetzalf"

    Meestal kortweg Prifjiof Beltâ genoemd. Een effectief middel tegen blaren en gezwollen voeten; het bevat extracten van allerlei medicinale kruiden en planten, maar het precieze recept is geheim. Doctor Beltâ is een fantasiepersoon; in werkelijkheid wordt de zalf gemaakt in het Pelle-Hynðe-klooster op Brÿr, dat zoals veel kloosters een rijke kruidentuin bezit.

  63. Prybilynn (Kârtuom te Tanbÿr) - antibioticum

    Dit populaire antibioticum (in diverse varianten) werd oorspronkelijk door Polyfiyx in Amahagge gemaakt. Vlak voordat dit bedrijf na enkele schandalen in 1980 failliet ging, wist men de licentie voor de vervaardiging van dit geneesmiddel te verkopen aan Kârtuom in Tanbÿr. Hiermee was de productie van dit middel veiliggesteld, maar tot op heden is het onduidelijk waar het door Polyfiyx ontvangen licentiebedrag (wellicht meer dan 30 miljoen dollar) gebleven is.

  64. PUC (PUC te Plafotô) - hang- en sluitwerk

    Tussen 1955 en 1980 vervaardigde PUC messing hang- en sluitwerk. Daarna alleen nog zinken golfplaten en dakgoten. In 2015 is de fabriek gesloten.

  65. Purriyntân (Eertef Spooksoliy Flecsÿrot-Fabriyk te Abertô) - lucifers

    Bekend lucifermerk.


    A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

  66. Quiff (Frikpol te Tanbÿr) - soep in potten

    Sinds 2001 brengt Frikpol onder de merknaam Quiff (Dennenappel) diverse soorten soep in glazen potten op de markt. Het product is vanwege de lage prijs vooral gewild bij armere huishoudens.


    A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

  67. Ready (Remste-Tâgerate TC te Bôrâ) - kauwgom en snoepgoed

    ...

  68. Ready (STC te Korif) - sigaretten

    ...

  69. Renô (Nades-Stootâ TC te Oneusÿrt) - bier

    Een van de 5 biermerken van de brouwerij Nades-Stootâ. Er zijn weinig brouwerijen die meer dan 2 à 3 biermerken op de markt brengen. Alleen Rôndâf, eveneens in Oneusÿrt, komt in de buurt met 4 biermerken. Zie ook Bier en biercultuur.

  70. Riynek (Riynek te Trendon) - porselein

    Detail-opname van de onderkant van een kostbare Riynek-schotel, waarop het beroemde lachende hoofdje, het eeuwenoude logo van Riynek. Hierboven staat een Pegrevische R.

    Inzet: het jaartal in Pegrevische lettertekens: EFQ.MHD = 1853. Hierachter staan de letters MRŠ = marše (maart).

    Riynek is een beroemde porseleinfabriek in Trendon, opgericht in 1811. Tussen 1845 en 1867 beeldde Riynek naast het lachende hoofdje ook een jaartal (soms met maand) af. Dit porselein is momenteel kapitalen waard. Het lachende hoofdje dat in de computerwereld bekend staat als Smiley, schijnt gebaseerd te zijn op het oude Riynek-embleem. Het is echter moeilijk aan te tonen dat hier van plagiaat sprake is, en Riynek heeft na enkele dreigementen in de jaren 80 afgezien van verdere rechtszaken tegen de machtige computer-lobby in Amerika.

  71. Rôndâf (Rôndâf te Oneusÿrt) - bier

    Een van de 4 biermerken van de brouwerij Rôndâf. Er zijn weinig brouwerijen die meer dan 2 à 3 biermerken op de markt brengen. Alleen Nades-Stootâ, eveneens in Oneusÿrt, overtreft Rôndâf met 5 biermerken. Zie ook Bier en biercultuur.

  72. Rôndâf-pjerf (Rôndâf te Oneusÿrt) - bier

    Een van de 4 biermerken van de brouwerij Rôndâf. Er zijn weinig brouwerijen die meer dan 2 à 3 biermerken op de markt brengen. Alleen Nades-Stootâ, eveneens in Oneusÿrt, overtreft Rôndâf met 5 biermerken. Zie ook Bier en biercultuur.

  73. Rôndâf-styp (Rôndâf te Oneusÿrt) - bier

    Een van de 4 biermerken van de brouwerij Rôndâf. Er zijn weinig brouwerijen die meer dan 2 à 3 biermerken op de markt brengen. Alleen Nades-Stootâ, eveneens in Oneusÿrt, overtreft Rôndâf met 5 biermerken. Zie ook Bier en biercultuur.


    A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

  74. Saturnes (NEK te Lift) - CD-label voor popmuziek

    ...

  75. Skytwin (HS&F TC te Ypiy) - vliegtuigtype

    Spokanisch-Engelse coproductie, vanaf 1968 tot 1988 gebouwd; een populair type is nog steeds de Baby Skytwin, een eenmotorig privévliegtuigje, ook veel gebruikt als sproeivliegtuig; de Skytwin T3 is een tweemotorig vliegtuig dat veel voor binnenlandse vluchten en door het leger wordt gebruikt. Sinds 1988 zijn er gemoderniseerde versies op de markt, nu geproduceerd door Frârmiy Prodûks TC te Ypiy.

  76. Sukriy (warenhuis Kriy-Super) - elektronicamerk

    De luxe warenhuisketen Kriy-Super verkoopt sinds 2002 elektronica onder de eigen merknaam Sukriy (hierin is de naam Kriy-Super te herkennen). Het gaat voornamelijk om pc's, laptops, printers, modems, monitoren, telefoons, televisies en diverse audioapparatuur. De printers zijn duidelijk afkomstig van Brother. Een poging om smartphones van Samsung onder de eigen merknaam te verkopen is mislukt. Ten eerste wilde Samsung hier niet in meegaan en ten tweede bleek uit marktonderzoek dat de consument voornamelijk de voorkeur aan een bekend internationaal merk geeft.

  77. Sulchlorine (Polyfiyx te Amahagge) - zeer giftig onkruidbestrijdingsmiddel

    Grootste afnemer was de Spokanische Spoorwegen; na de sluiting van Polyfiyx bleken de spoorwegen ineens zonder dit gif te kunnen.

  78. Šytt (Berkiy te Lasy) - frisdrank

    Fanta-achtige frisdrank. In sinaasappel-, citroen- of kiwismaak.


    A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

  79. Tijâša (Ef Jôl Jek te Bôrâ) - reinigingsproduct, speciaal om asbakken van de "kvômp" te ontdoen

    In 1976 zijn twee kinderen overleden omdat zij dit product vanwege de kersengeur voor jam aanzagen en op hun brood smeerden; sindsdien is er een tulpengeur aan toegevoegd en is het rood door blauw vervangen.

  80. Tjoâva (Tjoâva TC te Sinto-Feuty) - mineraalwater

    Koolzuurhoudend water, afkomstig uit diverse bronnen rondom het gehucht Tjoâva en het plaatsje St.Feuty in het Crona-gebergte. Vanwege de vele mineralen mag dit water een geneeskrachtige werking claimen. Het water wordt via pijpleidingen naar St.Feuty getransporteerd en daar in een fabriekje gebotteld. Zie overzicht van met mineraalwateretiketten.

  81. TOF (TOF te Tsjech) - automerk

    Auto's van het merk TOF kwamen uit de gelijknamige fabriek in Tsjech. Toen de fabriek in 1940 werd opgericht, kwam men al direct met twee zeer uiteenlopende modellen: de betaalbare en weinig prestigieuze TOF Community en de prijzige maar uiterst modieuze TOF Elegance. De Engelse en Franse naam waren niet voor niets gekozen: ze waren een indicatie aan welke kant Spokanië in de Tweede Wereldoorlog stond.
    Het zal duidelijk zijn dat ook de "betaalbare" TOF Community alleen voor de zeer welgestelden was weggelegd; de TOF Elegance was eigenlijk alleen voor miljonairs bereikbaar. Omdat de juist opgerichte TOF-fabriek weinig ervaring had met het maken van auto's, is het niet verwonderlijk dat de modellen een hoog "kopiegehalte" hadden en bovendien voor Europeanen en Amerikanen een nogal gedateerde indruk maakten.
    In het Oude-Automuseum op het landgoed Ef Solôs zijn nog een aantal bedrijfsvaardige TOF's uit de jaren 40 aanwezig.

  82. Tomo (HBC te Bôrâ) - frisdrank op basis van tomatensap

    Werd populair toen in 1955 de piloot Peoll Lômbert-Hajegge verongelukte nadat een flesje Tomo in de cockpit was geëxplodeerd.

  83. Triyfâf (Triyfâf-liskosos te Triyfâf) - bronwater

    Bronwater, afkomstig uit twee natuurlijke bronnen bij het dorp Triyfâf in het Cÿrofly-gebergte. Er zijn 4 varianten: ongezuiverd (enigszins bruin van kleur vanwege het ijzer), gezuiverd (helder), licht koolzuurhoudend en sterk koolzuurhoudend. Het koolzuur wordt er in de fabriek aan toegevoegd; hiervoor wordt alleen het gezuiverde water gebruikt. Zie overzicht van met mineraalwateretiketten.

  84. Troftam (Troftam te Clatô) - producten van metaaldraad

    Huishoudelijke producten van geplastificeerd of verchroomd metaaldraad, zoals mandjes, roosters, wasrekken, vogelkooien.

  85. Tupi (Tupi te Tustia) - fietsen, kinderwagens en rolstoelen

    ...

  86. Twirl (HS&F TC te Ypiy) - gevechtsvliegtuig

    Spokanisch-Engelse coproductie, een variant van de Hawker Siddeley Harrier. Is tussen 1972 en 1985 gebouwd. Tussen 1991 en 2005 bouwde Frârmiy Prodûks TC (de opvolger van HS&F TC) een moderne versie. Veel landen willen hun Hawkers vervangen door de JSF, maar Spokanië heeft daar geen belangstelling voor. Men kijkt wel serieus naar de Zweedse Saab Gripen (stand 2012).


    A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

  87. Urba-siddos (St.Urba-covent te Ðubiy) - bier

    Het enige "kloosterbier" in Spokanië is afkomstig uit het benedictijner klooster St.Urba-covent. Zie ook Bier en biercultuur.

  88. Utterâ (Utterâ te Bôrâ) - TL-buizen en gloei-, halogeen-, spaar- en ledlampen

    ...


    A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

  89. Virtale (Steelâ te Lammafin) - gezichtsspray

      Een spray die hoofdzakelijk bestaat uit het mineraalwater Viryc, voorzien van een verfrissend geurtje en diverse vitamines. Het wordt in spuitbusjes op de markt gebracht en is bedoeld om je gezicht ermee te besproeien. Dit heeft en "reinigende, verfrissende en vitaminerende" werking. Mannen gebruiken het graag na het scheren, vrouwen als ze zich bezweet en vermoeid voelen of om hun make-up te verwijderen (iets wat natuurlijk sowieso gebeurt als je de spray gebruikt).

  90. Viryc (Steelâ te Lammafin) - mineraalwater

    Afkomstig uit het stroomgebied van de onderaardse rivier de Viryc. Bij Lammafin is een bron waar water uit deze rivier omhoogborrelt, en de commercie wil ons doen geloven dat het water uit deze bron wordt gebotteld. In werkelijkheid komt het diep uit de grond; het mag daarom ook geen "bronwater" heten, maar alleen "mineraalwater". Zie overzicht van met mineraalwateretiketten. (DOM 92-93)
    Genoemd in de Amagene .

  91. Voetsavos (Voetsavos TC te Hoggebim) - naaimachines

    Al vanaf 1870 worden er naaimachines onder de naam Voetsavos op de markt gebracht. In 2001 werd een apparaat geïntroduceerd dat via de printeruitgang van een computer aangestuurd kon worden. Speciale software zorgde ervoor dat de naaimachine talloze borduurpatronen en bijzondere steken kon produceren. Dit concept bleek iets te voortvarend: mensen die een naaimachine willen gebruiken zijn niet geïnteresseerd in computers, en mensen die achter hun pc zitten willen niets van naaien en borduren weten.
    Zie ook Petriy Voetsavos-Jateuvi.

  92. Vrescân (Vrescân TC te Korif) - schoenen en laarzen

    Degelijke wandelschoenen en waterdichte, warme laarzen zijn de specialiteit van dit merk. De meer "modieuze" modellen zijn geen echt succes.
    Genoemd in de Amagene .


    A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

  93. Wefot-toffik (Zeetoffiks TC te Liyrotyka) - bier

    Zie ook Bier en biercultuur.


    A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


    A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

  94. Ynel-sef (Qulana te Kussik) - bier

    Zie ook Bier en biercultuur.


    A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

  95. Zalas - design-meubelen

    Er zijn een aantal fabrieken die design-meubelen onder de merknaam Zalas produceren, zoals Fourni te Zar voor metalen meubelen en MZC te Fôrt-Deeter (Hirdo) voor houten meubelen. Sommige van deze fabrieken ontwerpen zelf, andere voeren werk uit van bekende ontwerpers.

  96. Zâtso (Afacha Liskose-glûfiy te Afacha) - mineraalwater

    Enigszins bitter mineraalwater, opgepompt uit de buurt van het dorp Zâtso-ef-Wik. Het is niet zo ijzerhoudend als het water uit Afacha, en bevat van nature geen koolzuur, maar dit wordt er wel aan toegevoegd. Het water wordt met tankwagens naar de bottelarij te Afacha gebracht en in plastic flessen gedaan. Er wordt alleen een koolzuurhoudende versie op de markt gebracht; het is niet bekend waarom het platte water uit de bronnen niet als zodanig wordt verkocht. Zie overzicht van met mineraalwateretiketten.

  97. Zimbô (Zimbô te Gralkrich) - huishoudelijke papierproducten

    Merk voor toiletpapier, keukenpapier, zakdoekjes, koffiefilters ed.

  98. Zinka (Zinka te Bôrâ) - chocolade

    ...


    A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

© De Twee Hanen v.o.f. • Kimswerd • The Netherlands

DA DICTIO • SPARC 22 aug 1999

productnaam - DICTIO {N} - 24.09.06
naam fabrikant - BEDRIJVE.HTM